Навика која је одлична у борби против холестерола, према стручњаку
Растворљива влакна су здрава за срце и налазе се у храни као што су пасуљ, сочиво, воће и поврће. И управо ове намирнице могу утицати на снижавања холестерола, а показало се да поменута растворљива влакна имају свој удео у здрављу пробаве и губитку тежине. Дакле, постоји много добрих разлога да их једете више, кажу стручњаци:
"Растворљива влакна делују као сунђер у вашем дигестивном тракту, везујући се за холестерол како би смањила његову апсорпцију у телу", објашњава Мелиса Митри, дијететичар и додаје:
"Истраживања сугеришу да растворљива влакна могу хранити корисне бактерије црева. Када ове бактерије 'цветају', оне производе одређене супстанце које регулишу производњу холестерола у јетри и потискују његово ослобађање у крвоток. Показало се да растворљива влакна из суплемената и хране смањују ниво укупног и ЛДЛ холестерола у крви, позитивно утичући на здравље срца".
Али, предностима овде није крај, јер намирнице које су богате влакнима такође побољшавају здравље црева, успоравају варење, а такође могу помоћи у контроли тежине.
Како укључити растворљива влакана у исхрану
За почетак Митри предлаже да дан почнете са овсеним пахуљицама, јер су богат извор бета-глукана, врсте растворљивих влакана за које се показало да снижавају холестерол.
У исхрану треба укључити пасуљ, јер садржи здраву комбинацију растворљивих и нерастворљивих влакана. Између оброка посегните за воћем богатим растворљивим влакнима као што су јабуке, крушке и поморанџе, а од поврћа не би требало занемарити шаргарепу и слатки кромпир. Саветује се да се повећа унос целог зрна, дакле интегралних житарица и наравно, не заборавити семенке: "Млевено, ланено семе или чиа семенке могу се додати у јогурт, смутије или салате за додатну дозу влакана, каже Митри, а пише Итинг вел.
Друге стратегије за снижавање холестерола
Док је повећање растворљивих влакана најбољи први корак за снижавање холестерола, комбиновање са одређеним променама у здравом начину живота може додатно утицати на ваше циљеве везане за снижавање холестерола.
"Фокусирајте се на незасићене масти из извора као што су авокадо, ораси, семенке, маслиново уље и масна риба. Ове масти снижавају штетни ЛДЛ холестерол и подижу корисни ХДЛ холестерол за здравији укупни профил холестерола. Истовремено, смањите засићене и транс масти које се обично налазе у црвеном месу, путеру и прерађеној храни", каже дијететичар.
Такође у борби против холестерола, требало би вежбати редовно, елиминисати алкохол и цигарете и одржавати здраву тежину.