Магазин

Психотерапијски ентеријер канцеларије: Боља продуктивност и мање стреса

Увођењем једноставних, али значајних промена у радни простор може побољшати продуктивност, али такође помаже да се осећате спокојно на послу. Представљени примери су део анализа "психотерапеутских соба", то јест на које сегменте дизајна ентеријера клијенти најбоље реагују. Могу се применити и на радни простор, због умирујућег ефекта који доносе.
Психотерапијски ентеријер канцеларије: Боља продуктивност и мање стреса© Pexels/Huseyn Kamaladdin

Изглед просторија у којима боравимо највећи део дана директно утиче на нашу подсвест, па самим тим и расположење. Иако често не можемо увести драстичне промене у пословни простор, постоји неколико опција које можете предложити колегама или сами урадити, како би ентеријер канцеларије постао пријатнији. Када смо опуштени, продуктивност се побољшава и позитивно утиче на рад, али и умањује свакодневни стрес.

''Простор треба да нас подржава у постизању одређених циљева,'' говори Сели Аугустин, психолог животне средине и дизајна. Управо зато, постоје неки од аспеката ентеријера на које можете обратити пажњу и применити у вашем радном простору.

Предмети за одвраћање пажње - помажу да направите кратке паузе

Какве везе декоративни предмети у канцеларији могу имати са паузама? Једноставно је - свако прави кратке одморе у току дана, макар то било одвраћање погледа од монитора на неколико секунди. Због тога је добро имати ''опште'' предмете за одвраћање пажње. То може бити интересантан комад намештаја, полица са неколико занимљивих књига или украса... Чак можете уложити у додатак канцеларији који ће имати ову сврху, попут акваријума. Доказано је да овакви детаљи у ентеријеру често опуштају клијенте у психотерапеутским собама, тако да сигурно може утицати на брзи ''рифреш'', односно да "разбистрите мозак" током радног дана.

Светло

Ако можете да утичете на осветљење у канцеларији, најбоље је да извор светла буде што природнији. Склањање тамних завеса или ролетни и приближавање стола прозорима може бити сасвим довољно. Друга варијанта је улагање у квалитетну расвету, поготово ако време проводите за рачунаром. Добро је имати лампу на столовима, одмах поред екрана, како би се смањило оптерећење очију. Такође, топлије светло које вуче на жуте нијансе може да учини простор пријатнијим (више него хладне, беле неонке).

Уметност и лични додир

Неколицина истраживања су показала да уметнички радови подижу продуктивност у простору. Иако није свако налкоњен естетици и уметности, одређене боје и облици који се могу видети на сликама, скулпутрама и другим делима утичу на подсвест. Потребно је консултовати се са колегама приликом бирања дела за канцеларију, јер погрешан избор може негативно да утиче на концентрацију (дело које нам се заиста не допада одвлачи пажњу). Ако је тешко доћи до једногласног решења, алтернатива могу бити лични предмети - свако има право да уреди свој кутак, довољно да простор буде персонализован, али и да не омета у раду.

Живи свет

Не постоји ентеријер коме не пријају биљке, макар то била мала спаваћа соба или велика сала за пословне састанке. Осим естетике, биљке уносе енергију која дословно ''оживљава'' простор и позитивно утичу на људе. Истражите које врсте су најзаступљеније за канцеларије и којима није потребно превише захтевно одржавање. Ако немате довољно простора за велике биљке, можете поставити мале саксије на радне столове. За почетак можете купити један букет и поставити га на видљиво место, па затим увидети колико је значајна промена и наставити са унапређивањем простора на овај начин.

Приликом смишљања плана увођења ових промена, најважније је консултовати се са сарадницима, како би свако био заодовљан. Издвојите мало времена за договарање о заједничком простору, јер ће сигурно свима значити. Такође, обратите пажњу на целокупан изглед објекта - на пример, минималистички и модеран намештај може да ремети хармонију старомодне и класичне зграде. Ако нисте сасвим сигурни у ком правцу желите да идете, консултације са колегама или професионалним дизајнерима могу донети најбоље резултате.

image
VV inauguration
banner