Магазин

Данас је Мали Божић и Свети Василије Велики - прави се василица, узима се кашика меда

Данас се слави почетак нове години према јулијанском календару, а такође се слави Обрезање Господње и Свети Василије Велики. Према народним веровањима Српску нову годину ваља дочекати будан, па су многе девојке у новогодишњем бдењу гатале да ли ће се те године и за кога удати. Дан је препун обичаја, а посебно не би требао да прође без једног укусног залогаја - василице.
Данас је Мали Божић и Свети Василије Велики - прави се василица, узима се кашика меда© KamranAydinov/freepik

Српска православна црква данас слави два велика празника - Обрезање Господње и дан Светог Василија Великог. Дан Обрезања Господњег, осмог дана по рођењу, један је од највећих хришћанских празника. Овај дан се према обичајном календару назива и Мали Божић.

У многим местима у Србији, понављају се обичаји као и за Божић, а негде долази и положајник. У неким кућама се чувао угарак од бадњака, у знак среће и благостања. 

На данашњи дан верује се да треба узети кашику меда, што је повезано са животом и делом Светог Василија, који је био велики поборник православља и стуб свете цркве.

У црквеној служби назива се "пчелом цркве Христове", која носи мед верницима и жаоком својом боде јеретике. Зато, на данашњи дан ваља узети кашику меда, пише РТС.

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан.

Данас се посматра небо и време, па ако 14. јануар падне снег или буде облачно, очекује нас родна година, док суво суво време, верује се, доноси и сушну годину пред нама.

У Херцеговини је обичај на тај дан спалити остатке бадњака, док се у појединим војвођанским местима пале ватре на раскршћима. 

Такође, веровање је да на овај дан у кућу треба унети неку нову ствар, купљену тог дана, како би кућа, али и укућани током целе године имали напретка, а многи Срби верују да на овај дан треба избегавати свађе.

Василица заузима централни део трпезе

Данас се прави василица, слатки колач са медом, орасима или сувим воћем и симболише срећу и благостање. Такође, није искључено да се припрема и као погача, а у тесто се понекад ставља новчић, што је слично обичају са чесницом за Божић. Онај ко пронађе парицу сматра се да ће имати среће и новца током године. Још је зову и масленица, груваница, а у неким домаћинствима за овај дан се месе и крофне у које се опет ставља новчић и особа која пронађе имаће среће у наредном периоду.

Колач је централни део обредне трпезе за српску Нову годину. Сматра се да његова припрема доноси благослов кући, а дељење са укућанима и гостима јача заједништво и везу унутар породице. Прави се слично као и чесница, само што се у њу ставља мед и маст. Неко додаје и суво воће, као што су суво грожђе, ораси.  Прави се ујутру и служи за ручак и обично се сече, дакле не кида се као чесница.

Један од предлога за рецепт је са медом.

Састојци:

  • 550 грама брашна
  • 1 кашика масти
  • 200 милилитара млека
  • 20 грама квасца
  • пола кашике соли
  • 2 кашике шећера
  • мед, млевени ораси по жељи
  • 1 јаје
  • плус жумаце и две кашике млека (за премазивање)
  • око 100 милилитара воде

Припрема:

У брашно ставити суве састојке, па додати млеко, квасац, јаја и воду. Замесити тесто, средње чврстине. Оставити тесто 20 минута, па поделити тесто на мање лоптице, покрити их и сачекати пола сата.

Ређати у плех, премазати са умућеним жуманцетом и млеком, па оставити да надођу. Пећи у предходно загрејаној рерни двадесетак минута (све зависи од рерне) на 200 степени. Премазати медом и посути млевеним орасима по жељи.

image