Магазин

Позитивно родитељство - 8 корака до ефикаснијег родитељства

Шта концепт позитивног родитељства подразумева и на који начин се разликује од традиционалног?

Нема родитеља који се у неком тренутку није запитао да ли греши, да ли поступа исправно у васпитању детета. Напад беса у продавници, одбијање хране, убеђивање пред спавање, све су то ситуације у којима родитељ може да се осети  љуто, немоћно,изгубљено... Неретко, након ових ситуација казни дете, али се осећа кривим. Управо заговорници методе позитивног родитељства дају нове увиде и идеје како да ове, наизглед нерешиве проблеме, решимо брзо и без стреса.

Родитељи који практикују позитивно родитељство не користе оштре казне као метод васпитавања. Не постоје "добра" или "лоша" деца, само различита, са различитим потребама. Сматрају да, уколико испуњавају емоционалне потребе своје деце, дајући им јасна и прецизна упутства, спречавају да се лоше понашање касније развија у неке веће проблеме.

Како да примените концепт позитивног родитељства?

1. Будите присутни!

Искључите мобилне телефоне, скратите период гледања телевизије. Приближите се детету, поделите са њим срећу играња са омиљеном играчком, па кроз ту заједничку игру сазнајте шта дете тренутно осећа.

2. Покажите детету на свом примеру како да се избори са својим осећањима

Покажите детету како се ви борите са својим лошим, али и како уживате у добрим данима. На тај начин му стварате реалан поглед на живот - потпуно је у реду осећати се лоше и поделити то са својим родитељима и породицом.

3. Имајте разумевања за дететове проблеме

Сетите се колико је период детињства изазован период, посебно ако неко стално наглашава ваше грешке. Проблем који вама делује смешан и сладак, у дететовим очима је огроман. Похвалите дете сваки пут када се избори са својим проблемом.

4. Поставите границе на позитиван начин

Сваком детету су потребне границе и правила. У њима дете препознаје вашу љубав и бригу. Не користите вику и претње ако се правила прекрше. Смирен тон и доследност показаће детету важност граница. Такође не мењајте правила. Једном утврђења правила и границе увек важе.

5. Имајте у виду фазу развоја у којој је дете

Оно што је одвраћање пажње са жељене играчке за мало дете, у пубертету је објашњавање зашто нешто не смемо да радимо и како то утиче на друге људе.

6. Учите из грешака

Искористите грешке и лоша понашања како бисте детету указали и показали како треба поступити. На пример, покажите му шта се добија лепшим понашањем у одређеној ситуацији.

7. Охрабрујте своје дете

Свакоме од нас је потребно мало охрабривања, с времена на време. Уместо фокусирања на лоше стране, обратите пажњу на добре, похвалите дете и фокус пажње ставите на њих.

8. Бирајте дисциплину уместо казне

Клинички психолог и једна од светски познатих стручњака из области родитељства, др Шефали Сабари, каже да су нас учили да је дисциплина важна за децу, а уместо тога би требало да прво дисциплинујемо себе. Будите јасни, доследни и љубазни. Уверите се да ваше дете разуме зашто је потребна дисциплина и да су последице које следе одговарајуће.

Овај најдугорочнији посао и посао без пензије, у данашње време чини се да стиче нова правила. Све већи утицај друштвених мрежа, нови системи образовања, послови до касних вечерњих сати, али и све више деце са проблемима пажње, говора и разумевања, изазови су савременог родитељства. Да ли је позитивно родитељство заправо „сламка спаса“? Десетине студија потврђују делотворност овог начина родитељства, који помаже родитељима да у изазовним временима нађу баланс и остваре правилан контакт са својом децом. 

image
VV inauguration
banner