Магазин

Шта боја кухињског сунђера говори о њему

Широка палета боја кухињских сунђера није случајна - свака боја има своје значење и о сунђеру може рећи много више него што можемо замислити. Између, рецимо, црвеног и плавог је разлика огромна, како у перформансама, тако и у намени.
Шта боја кухињског сунђера говори о њему© Canva / fortton

Кухињски сунђери се праве у различитим бојама из више разлога. Најочигледнији је тај да разлике постоје како се они не би мешали, а самим тим и шириле бактерије, јер, ако један користите а прање суђа, а други за рибање судопере, тако нешто би се сигурно десило. Али, постоји и други разлог, о коме многи ни не слуте - свака боја указује на перформансе сунђера.

Најабразивнији су сунђери ових боја

Црвени, наранџасти и дречаво розе кухињски сунђери су најабразивнији, са најгрубљом површином за прање, па су захваљујући томе и најпогоднији за уклањање тврдокорних мрља са посуђа и загорелих остатака хране. Идеални су за прање шерпи, лонаца, тигања (осим оних са тефлонским премазом, јер је он изузетно осетљив), као и прибора за јело - виљушки, кашика, дрвених шпатула за припрему хране и слично.

Истовремено, можете их слободно користити и за рибање судопера, нарочито оних које су израђене од нерђајућег челика (матираног инокса) и керамике, као и плочица у кухињи и купатилу и других санитарија. Прање славина и гранитних судопера оваквим сунђерима није баш препоручљиво, будући да постоји велики ризик да се тако оштети њихова осетљива, сјајна површина и тиме нанесе непоправљива штета.

За деликатније прање користите ове сунђере

Жути сунђери су за нијансу мање абразивни, груби, од црвених, розе и наранџастих, па су стога идеалан избор за прање тањира, џезви за кафу и мање запрљаног кухињског прибора. Жутим сунђерима можете прати и унутрашњост појединих кухињских уређаја, као што је кетлер за воду (наравно, само када су они искључени из струје и врло пажљиво, да вода не дође у контакт са спољашњим деловима уређаја).

Сунђери плаве боје су најмање абразивни. Њих можете користити за прање јако деликатног посуђа, попут винских чаша и скупог порцеланског сета, као и за прање сјајних површина од нерђајућег челика, као што су славине, преноси портал Кукист. Наравно, и овде треба бити обарзив - немојте јако притискати и дуго трљати једно место, јер се на осетљивој површини, без обзира на то што је сунђер мање абразиван, лако могу појавити ситне огреботине.

image