Магазин

Три састојка која побеђују грип, открива доктор

Ове сезоне грипа и прехлада, неколико једноставних промена у исхрани могло би да направи велику разлику. Додавањем одређених намирница у своје рутине и оброке појачавамо природну одбрану тела и остајемо испред сезонских болести.
Три састојка која побеђују грип, открива доктор© 8photo/freepik

Како сезона грипа траје, многи претурају по кухињским ормарићима тражећи природне лекове који ће нас одржати здравим. Док је снажан имуни систем од виталног значаја током целе године, он постаје још важнији током прохладних зимских месеци.

Додавање разноврсне, нутритивно богате хране у свакодневне оброке, може природно побољшати имунитет, са одређеним намирницама препуним витаминима, минералима, антиоксидантима и биоактивним једињења које помажу у одбрани од прехладе и грипа.

Као део овог недавног истраживања, водећи здравствени стручњак др Шам Синг идентификовао је три намирнице као најбољу суперхрану. Не само да су приступачне и лако их је укључити у свакодневне оброке, већ нуде и неке изванредне здравствене предности, преноси Surrey Live.

Куркума

Са својом јарком, златном бојом и земљаним укусом, овај зачин би требао да буде основна намирница у многим домаћинствима која брину о здрављу.

"Популарност куркуме је заслужена. Садржи куркумин, моћно једињење са антиинфламаторним и антиоксидативним својствима која помажу у смањењу упале, која би иначе могла да ослаби имуни одговор", наглашава др Шам.

Куркума има благо горак укус са примесама бибера и суптилне ароме налик на сенф. Препорука је да се стави у супе, варива, у топло млеко да бисмо направили "златно млеко", омиљено напитак у борбу против прехладе.

Цитруси - поморанџе, лимун, мандарине

"Агруми су с правом признати због високог садржаја витамина Ц, који игра кључну улогу у јачању производње белих крвних зрнаца у борби против инфекција", објашњава др Шам.

Такође су препуни антиоксиданата који утичу на имуни систем, боре се против упале и помажу телу да се брже опорави.

Ђумбир

"Ђумбир је надалеко познат по својој способности да се бори против оксидативног стреса и упале. Посебно је ефикасан у ублажавању респираторних инфекција и симптома прехладе", наглашава лекар.

Истиче да да може да утиче на смиривању упале грла, смањењу загушења и ублажавању мучнине. Стављање изренданог ђумбира у чајеве или смутије је укусан начин да искористимо његове здравствене предности.

image