![Намирнице које најчешће могу изазвати надутост и отицање лица и њихова здравија замена](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2024.07/thumbnail/66a3bafc9bc59797cb05b289.png)
СЗО има нову препоруку о соли - ово треба да знате
![СЗО има нову препоруку о соли - ово треба да знате](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2025.02/thumbnail/67a0c2f4d93786b3bf0f5735.png)
Препорука да људи треба да конзумирају мање соли није нова, а истраживања већ деценијама показују да велике количине натријума из соли може штетити здрављу. Повећава ризик од високог крвног притиска (хипертензија), што заузврат повећава ризик од срчаних болести, можданог удара и болести бубрега, између осталих стања.
СЗО не препоручује више од 2 грама натријума дневно, али људи једу у просеку више него дупло - око 4,3 грама дневно.
Државе чланице СЗО су се 2013. године обавезале да ће смањити унос натријума у популацији за 30 одсто до 2025. године, али се постизање ових резултата показало веома тешким. Већина земаља неће испунити овај циљ до краја 2025. године, па је СЗО од тада поставила исти циљ за 2030. годину.
Један од највећих изазова је то што јести мање соли значи прихватити мање слан укус хране, а ово такође захтева промене у начинима припреме хране, како за људе који кувају код куће, тако и за прехрамбену индустрију.
Врста соли која би требало да постане део исхране
Главна замена соли са нижим садржајем натријума назива се со обогаћена калијумом - где је део натријум хлорида замењен калијум хлоридом.
Калијум је есенцијални минерал, који игра кључну улогу у свим функцијама тела. Висок садржај калијума у свежем воћу и поврћу је један од главних разлога зашто се ове намирнице увек препоручују када желимо да побољшамо здравље.
Препоручени дневни унос калијума је 3,5 грама, али у људи у већини земаља конзумирају знатно мање од препоручене количине.
Со обогаћена калијумом помаже нашем здрављу тако што смањује количине натријума, а повећава количине калијума у нашој исхрани. Показало се да замена обичне соли за со обогаћену калијумом снижава крвни притисак, смањује ризик од срчаних болести, можданог удара и преране смрти.
Претпоставља се да би употреба ове врсте соли спречила на стотине хиљада смртних случајева од кардиоваскуларних болести сваке године само у Кини и Индији, преноси "Сајенс алерт".
Кључна предност промене уместо смањења уноса соли је та што се со обогаћена калијумом може користити као директна замена за обичну со: Изгледа исто, а већина људи не примећује значајну разлику у укусу. У највећем испитивању где су учесници конзумирали со обогаћену калијумом до сада, више од 90 одсто људи је и даље користило ту со након пет година.
Потенцијални изазови
Док би се ово решење применило на глобалном нивоу, постоје неке препреке са којима се истраживачи морају изборити. Пре свега, калијум није погодан за људе који имају имају узнапредовалу болест бубрега. Иако је ово мањи део популације, производи са сољу обогаћеном калијумом би морали да буду правилно обележени.
Највећи изазов биће да се со обогаћена калијумом учини приступачнијом - производња калијум хлорида је скупља него производња натријум хлорида, тако да се тренутно со обогаћена калијумом углавном продаје по вишој цени. Ипак, стручњаци верују да би предности биле велике и да увођење ове алтернативе може бити корисно за људе широм света.