О узроцима мигрене научници већ годинама не могу да се усагласе, и док једни тврде да се она преноси искључиво путем генетике, други сматрају да бол у глави изазива заправо бол у трапезастим мишићима врата. Било како било, мигрену додатно погоршавају и поједине намирнице, које већина нас готово свакодневно конзумира.
Хлеб је један од окидача мигрене
Када је реч о хлебу, он јесте један од окидача мигрена, али све зависи од тога да ли је он свеже печен или је стигао да одстоји. Свеже печен хлеб се особама склоним мигренама не препоручује, као ни друга пецива која садрже квасац. Ако се, пак, не можете одрећи ових намирница, стручњаци препоручују да их пре конзумације замрзнете, или макар пустите да одстоје.
Банане и авокадо су такође на "црном списку"
Иако се сматрају изузетно здравим намирницама, банане и авокадо би требало избегавати ако имате честе мигрене. Нарочито уколико су они већ презрели. Наиме, у обе намирнице се садржи тирамин, чији ниво расте како воћка сазрева. Он је уједно и један од највећих окидача главобоља, јер изазива лучење норепинерфина - неуротрансмитера који сужава крвне судове.
Цитрусе би исто требало избегавати
Цитрусно воће је богато витаминима и флавоноидима који су неопходни за одбрану организма од вируса и његово правилно функционисање, али истовремено имају и једну ману - изазивају главобоље. Код конзумације овог воћа треба бити умерен - пар кришки неће нанети велику штету, али велика чаша цеђеног сока већ може направити пометњу у организму, преноси портал Your Tango.
Месне прерађевине нису пожељне
Месне прерађевине попут виршли, кобасица, салама и слично обилују нитратима, који такође могу изазивати интензивне мигрене и појаву свих пратећих симптома - мучнине, вртоглавице, преосетљивост на светло. Ако већ волите да с времена на време поједете хот-дог или нешто тог типа, постарајте се да купујете намирнице од проверених произвођача, а најбоље домаће, које нису пуне нитрата.
Црни лук је такође кривац за настанак мигрена
Стручњаци не могу још увек да открију која је тачно супстанца у луку крива за појаву мигрена, али већина људи која мучи муку са њом се изјаснила како су након конзумације лука симптоми гори него пре. Додуше, поједини наводе да им термички обрађени лук не представља проблем, али свакако - ако постоји и најмањи ризик да се болови погоршају, боље га је избегавати.