Зона комфора и зашто је треба напустити: Дa ли је боље врабац у руци него голуб на грани

Рутина којом су људи често заокупљени, може да омета лични развој, а уколико су све потребе задовољене, ово стање се назива "зона комфора". Oво je психолошко стање у коме се особа осећа опуштено, не упушта се у нова искуства или ризике, а учествује само у активностима које су јој познате, због чега имај осећај да "контролише" околности у којима се налази.

"Стање у којем особа функционише  без анксиозности, ограничавајући своје понашање", је дефиниција термина "зона комфора", коју је прво употребила мотивациони говорник Джудит Бардвик 1991.године. Међутим, у зони комфора човек не осећа подстицаје ни жељу да постигне више, па се његов живот претвара у рутину у којој уопште нема ризика. Све ово омета лични развој и раст.

"Зона комфора је субјективно осећање човека стања у коме избегава да издржи било какву напетост, фрустрацију, стрес; не покушава да се прилагоди окружењу. Доживљава се као физичко и психичко благостање, мир и стабилност. Људи се у њему налазе због структурирања, максималног планирања сопствених активности. Осим тога, важан услов за улазак у ово стање је свест о задовољеним потребама: од једноставних физиолошких, до оних повезаних са самоостварењем", каже клинички психолог и доктор психологије, Александрина Григорјева.

Шта нас спречава да изађемо из своје зоне комфора

Према Александрини Григоријеви, у "зони удобности" човек осећа предвидљивост и способност да контролише свој живот. Из оваквог стања се не жели изаћи. Када размишљамо о томе да га напустимо, суочавамо се са неизвесношћу. Напуштање зоне комфора, подсвесно се, доживљава као опасност, што изазива страх. Поред тога, и други фактори ометају излазак из зоне конфора:

Зона удобности је по много чему привлачна јер је у њој све једноставно и јасно: не морате да размишљате о малим стварима, довољно је да рутински обављате своје задатке и нико вас неће дирати.

Према психологу са Универзитета Стенфорд, Керол Дуек, људи имају две врсте размишљања: фиксно и растуће. Ако особа има први тип, онда сама себе убеђује да нема потребне вештине да нешто постигне. Ово смањује мотивацију за тражење могућности за било какав раст и самоусавршавање. Уместо тога, траже се изговори да се остане у зони удобности.

Ова тачка се бави ризицима у међуљудским односима. Врло често људи бирају да "буду стрпљиви и чекају" уместо да реше проблем који их брине, доводећи ситуацију у ћорсокак само зато што не знају како да разреше противречности, избегавајући било какав сукоб, уместо да науче да се сукобљавају на конструктиван начин.

Што чешће понављамо одређена понашања, више се заглављујемо у сопственим обрасцима. На пример, буђење сваког јутра у 6 ујутру ће у почетку бити тешко, поготово ако сте годинама имали неправилан распоред спавања.

"Излазак из зоне комфора укључује адаптивне ресурсе особе (могућност прилагођавања), захтева од ње способност да отвореног ума гледа напред, у непознато и да буде спремна да прихвати евентуалне негативне исходе. Такође, човек може свој циљ да доживи као нереалан или изузетно тешко остварив, а онда се животни сценарио развија по принципу "боља врабац у руци него голуб на грани", сматра Александрина Григоријева и додаје да се не усуђују сви да ризикују.

Како изаћи из своје зоне удобности

Боравећи у зони удобности, тешко је почети било какав лични развој и раст. Одлука да се ова зона напусти није лака, али следећи кораци могу помоћи:

Ако маштате о нечему што је реалано и изводљиво - урадите то. Може да се почне од хобија који стално одлажете (попут падобранства или картинга) па до професионалног потеза (као што је тражење повишице или промена посла).

С обзиром да су ментално и физичко здравље испреплетени, фитнес изазов ће вам помоћи да превазиђете своје уобичајене границе и започнете лични раст. Поред тога, то ће побољшати ваше расположење и учинити вас отпорнијим. Изаберите одређени циљ и одредите јасан рок за њега: на пример - направити 10.000 корака дневно током месец дана.

Често вас дневна рутина увуче у зону комфора. Стога је вредно покушати постепено трансформисати уобичајене радње. Можете почети од малих ствари - да идете на посао другим путем. Једном када осетите прилив енергије због новина у животу, немојте стати, већ пређите на веће промене.

Окружење значајно утиче на човека, па понекад треба да изађете из своје географске зоне комфора. На пример, за викенд можете отићи у град о коме не знате ништа. Уместо уобичајеног "ол инклузив" одмора са двонедељним излежавањем на плажи, крените у обилазак земље у којој сте.

Тактике за превазилажење страха

"Неколико тактика може помоћи у превазилажењу страха: Тренирајте да се носите са стресом и фрустрацијом. То је слично тренингу у теретани, када савладамо непријатне физичке сензације и покушамо да прилагодимо своје тело оптерећењу. Исто тако је и са психом, каже психолог Григоријева. Поделите свој циљ на низ малих задатака и завршавајте полако један по један. Ово ће вам дати самопоуздање за постизање већег циља и повећаће осећај самоефикасности.Тада ће излазак из ваше зоне удобности добити нов значај и може се описати реченицом: "Знам зашто подносим тешкоће". Направите ментални корак ка својим страховима. Корисно је размотрити најекстремније негативне опције које могу пратити напуштање зоне удобности на путу раста и развоја. Таква ментална вежба умањује страх  бригу  и омогућава вам да пронађете нестандардна решења која раније нису била очигледна.

Излазак из зоне комфора може бити  веома брз а може трајати и годинама ако особа не пронађе у себи лични ресурс или способност да се отворено суочи са потешкоћама. Нове навике ће се формирати у зависности од индивидуалних карактеристика - менталне снаге, узраста и мотивације.

"За" и "против" изласка из ваше зоне удобности

Главни плус у таквој акцији је лични раст. Остварујући своје циљеве кроз превазилажење стреса и фрустрације, особа се осећа снажније, стабилније и ефикасније.

Недостатак изласка из зоне удобности -  може довести до претераног трошења физичких и менталних ресурса, синдрома сагоревања, депресивних стања. Због тога је веома важно узети у обзир своје основне ресурсе: личне, менталне, биолошке. За људе који су у ризику од рецидива менталних поремећаја, веома је важно да буду изузетно опрезни при проналаску начина да створе себи зону удобности (што им може представљати потешкоћу) али и изласку из ње ( може постати окидач за погоршање менталног стања.