
У фрижидеру или чинији с воћем: Трик који бананама продужава свежину

Да банане не би брзо презреле и попримиле браон мрље, постоји један мање познат трик помоћу којег ће остати свеже и довољно слатке. Према стручњацима за очување хране, трик је у томе да се све банане са истог грозда раздвоје.
Зашто банане брже сазревају
Банане производе гас етилен, који има улогу у убрзању зрелости воћа - те када се налазе једне поред других, константно су изложене овом гасу и међусобно утичу једна на друге. Из истог разлога није препоручљиво држати банане у близини других врста воћа, посебно јабука, а постоје и друге намирнице које испаравају на исти начин, као што су авокадо, парадајз и кромпир.
Етилен се производи у стабљици плода, због чега неки препоручују да се стабљике банане умотају у прозирну фолију, али чак и само раздвајање банана може бити ефикасно.

Осим што спречавање исправања овог гаса може да одложи њихово сазревање, хлађење је такође врло ефикасан метод који ће продужити свежину банане. Међутим, немојте их стављати у фрижидер ако су још увек зелене - тада ће се променити укус и биће горка, такође ће попримити тамнију боју и брзо ће иструнути, упозоравају стручњаци. Такође, у фрижидер немојте ставити банану која је исувише мекана или има необичан мирис, јер је вероватно већ покварена и хладноћа је неће спасити.
Ефекат хлађења је толико јак, да би требало да сачекате да ваше банане дођу до жељене зрелости пре него што их ставите у фрижидер, јер након тога неће наставити да сазревају, преноси "Хафингтон пост".
Најбољи метод је ова комбинација
Банане могу да се раздвоје са грозда, да се чувају на сувом и хладнијем месту (на кухињском пулту) док не сазру, а затим да се складиште у фрижидеру још најмање два дана или док им кора не постане црна.
Ипак, чак иако се боја коре промени, то не мора да значи да је презрела, јер плод може остати свеж, а кора да промени боју само зато што је у хладном окружењу. То је зато што кожа потамни у хладнијем окружењу, иако плод остаје чвршћи дуже. На крају, ако желите да банане трају знато дуже, сачекајте да сазру, замотајте сваку у засебну пластичну кесицу и убаците их у замрзивач.