Магазин

Скривени недостаци хране без глутена - укључујући и начин на који може да вас угоји

Ако мислите да ће одрицање од глутена бити кључ за мање килограма, онда се варате - студије су показале да производи који не садрже глутен немају толико предности колико се верује. Иако се често промовишу као здравија опција, многи безглутенски производи могу довести до гојења, посебно ако се конзумирају у већим количинама.
Скривени недостаци хране без глутена - укључујући и начин на који може да вас угоји© Canva/a_namenko

Неки верују да ће избацивањем глутена из исхране помоћи свом здрављу, да је то трик којим ће се коначно решити вишка килограма и постати виткији... Међутим, откривено је да, осим ако из здравствених разлога не можете конзумирати глутен, не постоји много користи од намирница које немају глутен у саставу - јер им обично недостају и друге хранљиве материје. 

У просеку, производи без глутена имају знатно више шећера и других адитива (а самим тиме и калорија) од других, а недовољно протеина, влакана и других хранљивих материја које су неопходне за правилни рад метаболизма и целокупно здравље.

До наведених закључака су истраживачи дошли након што су прегледали 39 производа без глутена и упоредили их са алтернативама које га садрже. Ово доводи у питање тврдње да су производи без глутена добри за контролисање тежине - у ствари, ови налази сугеришу да би то могло бити супротно. 

Једна студија из 2021. године показала је да се 81 одсто пацијената који су били на дијети без глутена угојило након две године. У другом истраживању из 2012. године, индекс телесне масе пацијената се повећао са просечних 24 на 24,6 када су били на дијети без глутена, а највећа разлика је примећена код строгих присталица овог режима.

Осим калоријског садржаја, још један проблем може бити у начину на који се ова храна прави. Произвођачи често додају суплементе да би побољшали квалитет намирница, али додавање дијететских влакана у храну током обраде може ометати правилно варење протеина.

Многим производима без глутена такође углавном недостају пшеница, раж, јечам и овас - а то су богати извори арабиноксилана, нерастворљивог влакна које подстиче здравље пробаве. Све ово упућује на закључак, који су открили и други медицински стручњаци, да исхрану без глутена треба да усвоје само људи који имају целијакију или су на неки други начин осетљиви на глутен, преноси "Њујорк пост".

Eфикасно мршављење које неће произвести јо-јо ефекат (добијање килограма убрзо након што се рестриктивни режим заврши) нe укључује избегавање свих намирница за које верујемо да су лоше за нас, а такође не треба да слепо верујемо сваком производу на коме пише да је "здрав". Свачије потребе и метод мршављења који му највише одговара могу бити врло другачије, тако да не би требало правити драстичне промене у исхрани пре саветовања са стручњаком.

image