Магазин

Погодите који лептир је прави, а који скулптура

Јапанска уметница Јуми Окита користи различите материјале за прављење скулптура лептира, мољаца и других инсеката. Радови су толико детаљни и прецизни, да је тешко препознати шта је скулптура, а шта прави инсект.
Погодите који лептир је прави, а који скулптура© Pexels/Zaw Win Tun

Уметница поједине лептире креира по изгледу постојећих врста и имитира њихове боје, облике тела и дезене на крилима. Поред конца, Окита користи осликан памук и вештачко крзно. С обзиром да конац и други материјал уметница сама боји, постоји много опција за различите колористичке комбинације и креативно експериментисање. 

Скулптуре достижу и до 30 центиметара дужине и представљају фасцинантне визуелне ефекте који се могу пронаћи у природи. Веома густо одрађен вез доприноси реалистичном приказу крила и помаже да се интересантни детаљи истакну. Комбинација реалистичног приказа и неколицине слободних креативних избора, чине ова дела изузетно привлачним.

На пример, облик тела и дезен на крилима могу бити потпуно идентични као код правог лептира или мољца, али ће бити урађени у веома јарким бојама (розе, тиркизне, зелене) које нису типичне за такву врсту. С друге стране, неколико комада колористички су изведени по реалистичмом изгледу врсте, али су крила, дезени и облик тела ''измишљени''. Такође, постоји и неколико скулптура које су потпуно урађене по изгледу лептира, од боје до облика, тако да само истичу њихову природну лепоту. 

image