Магазин

Ако мислите да вас протеини не могу угојити и нашкодити вам - грешите, упозоравају стручњаци

Унос протеина многима постао приоритет, чак и онима који не вежбају, а ипак желе да воде рачуна о исхрани. Због тога га велики број људи конзумира произвољно, верујући да вишак није штетан, да ће тело све искористити на најбољи начин. Међутим, чак и овај благотворан, неопходан нутријент може имати неочекиване последице ако се не конзумира правилно.
Ако мислите да вас протеини не могу угојити и нашкодити вам - грешите, упозоравају стручњаци© Canva/piotr_malczyk

Од протеинских шејкова и плочица до велике понуде протеинских пица и смутија у ресторанима, многима је постало врло важно да уносе довољно количина овог макронутријента - посебно јер су истраживања у последње време показала да већини људи недостају препоручене количине протеина у организму.

Због тога га многи уносе скоро без размишљања, мислећи да чак и веће количине не могу да им нашкоде, као и да ће се сав протеин претворити у енергију коју ће тело искористити на правилан начин. Међутим, чак и макронутријент који се препоручује свакоме може нанети штете које многи нису свесни.  

Превише протеина може оптеретити бубреге, довести до проблема са варењем, а ако оброк који садржи протеин није избалансиран са другим хранљивим материјама, може засенити здравствени ефекат угљених хидрата и масти.

Осим тога, ако појединац свакодневно уноси превише калорија, додатни протеини се и даље могу складиштити као маст и допринети гојењу. Дакле, више није увек и боље, чак и када су у питању хранљиве материје које je неопходно уносити.

Поред прекомерних количина, квалитет и рапоред уноса протеина током дана може бити значајан узрок претеривања. На пример, многи већином уносе угљене хидрате и масти током дана, па тек за вечеру конзумирају велики оброк који садржи много протеина - уместо да све хранљиве материје равномерно распореде и постепено уносе током целог дана.

Многи производи богати протеинима, као што су чоколадице или шејкови, такође имају додатне шећере и масти, што поништава било коју метаболичку предност коју протеин може имати. На ове производе се такође не би требало превише ослањати и схватати их као једини извор протеина.

Сигурно је да не би требало претеривати, али како онда да знамо колико протеина нам је довољно? За почетак, стручњаци саветују да развијемо способност да мењамо и прилагођавамо исхрану у односу на то како се осећамо, преноси "Њујорк пост". Осим ако не постоји здравствено стање на које исхрана утиче, довољно је само да обраћамо пажњу на то како наше тело реагује када конзумирамо мање или више протеина него иначе. 

Животне навике такође диктирају наш режим исхране: На пример, ако редовно вежбамо, биће нам потребне веће количине протеина него ако немамо много физичких активности у току дана. Важно је напоменути да исто важи и за све друге хранљиве материје - претеривање не може донети добро. 

image