Период поста многима је прилика за промену навика и уношење разноврсније, лаганије исхране. Истраживања показују да чак и неколико недеља без меса може донети бројне предности за организам, укључујући побољшање здравља срца, варења и имунитета.
Шта се онда дешава са организмом када месо или производи животињског порекла нестану са тањира? Кратки периоди без меса, било да су недеље, дани или чак само неколико оброка, могу изазвати изненађујуће промене, кажу недавне студије.
Разноврсна храна богата хранљивим састојцима, од лиснатог поврћа до махунарки, пружа есенцијалне витамине и минерале. Стручњаци истичу да замена меса поврћем и интегралним житарицама може побољшати здравље црева и снизити ниво холестерола.
Губитак тежине
Један од најупадљивијих ефеката елиминације меса из исхране је губитак тежине, али није све у уклањању намирница животињског порекла – важно је и чиме их замењујемо. Када калоричне, прерађене месне производе пржене у дубоком уљу се замене биљном храном богатом влакнима, као што су поврће, махунарке, интегралне житарице и воће, онда "на крају уносимо више намирница са мање калорија", каже Метју Ландри, регистровани дијететичар. Истраживања су показала да вегетаријанска исхрана у периоду од неколико недеља може снизити крвни притисак и ниво ЛДЛ ("лошег") холестерола, што смањује ризик од кардиоваскуларних болести.
Здравље црева
Прелазак на исхрану базирану на биљкама не утиче само на оно што једете, већ и на бактерије у цревима. Већ након неколико дана не конзумирања меса долази до промене у микробиому – повећава се број бактерија које разлажу биљна влакна, док опада број бактерија које варе месо. Ове промене могу имати позитиван утицај на здравље црева, али и на имуни систем.
Балансирана исхрана је кључ
Иако вегетаријанска и веганска исхрана могу донети здравствене користи, важно је одабрати праве намирнице. Избацивање меса, али конзумирање великих количина ултрапрерађене хране може бити веома штетно.
Такође, дугорочно је важно водити рачуна о уносу витамина и минерала као што су Б12, гвожђе, цинк, калцијум и омега три масне киселине. Док се већина ових хранљивих састојака може пронаћи у разноврсној биљној исхрани, попут тофуа и сочива, стручњаци саветују и суплементацију витамина Б12 и Д код оних који дуже остају на веганској исхрани, пише Нешнал џиогрaфик.