Мантак је немогуће купити, иако је један од најпознатијих деликатеса Чукотског краја. Он се може пробати само уколико вас њиме угости неко од становника овог полуострва. Какав је то специјалитет и због чега га нема нигде у продаји?
Шта је мантак и због чега је тако посебан
Мантак је заправо сланина, али не обична, свињска, на какву смо навикли ми из Србије, већ - од кита. Ово је традиционално јело Чукча и Ескима, староседелаца Чукотке, које се прави тако што се кожа кита исецка на комадиће и заледи.
Наравно, као и код свакогд јела, и код мантака постоје варијације на тему: неки комадиће заледе сирове, неки воле да сланину прво прокувају, па тек онда заледе, а неки кожу чак и диме или маринирају у соја сосу. Зависно од дела полуострва.
У свакој варијанти мантак је изузетан: малчице жилав, влакнаст, као и свака сланина, са израженим укусом масноће. Међутим, укус овог деликатеса није најнеобичнија ствар која се за њега везује, већ то да га не можете купити ни у једној продавници.
Нигде се не може купити
Продаја мантака је забрањена законом, а лов на китове дозвољен је само староседеоцима Чукотке. И то у разумним границама. За њих је овај специјалитет попут хлеба насушног, јер је изузетно хранљив, а релативно некварљив уколико се држи у одговарајућим условима.
Одлука о забрани продаје мантака није донета случајно: у овим крајевима су услови за живот у најмању руку екстремни (зими се температуре спуштају и испод -40 степени Целзијуса), а ризик да становници остану без основних намирница - доста висок.
Како до тога не би дошло, месо и сланина кита, као и других морских животиња, се не продаје. Да пробате овај локални деликатес можете само ако вам га понуди неко од староседелаца, и то у малим количинама. Тешко да ћете моћи да понесете парченце кући.