Деца која редовно конзумирају рибу имају боље социјалне вештине и развијену емпатију, показало је ново истраживање. Због тога се препоручује да малишани једу рибу најмање два пута недељно, како би им помогла да здраво расту. Морски плодови су богат извор омега-3 масних киселина, селена и јода, а то су есенцијалне хранљиве материје за развој мозга и когнитивне функције.
С друге стране, истраживање је открило да деца која не једу рибу чешће испољавају себичност и мању друштвеност.
Научници су анализирали податке о скоро 6.000 деце у Енглеској, старости између седам и девет година. Око 7,2 одсто деце није конзумирало рибу, док је 28,9 одсто јело више од 190 грама недељно, што је отприлике две или више порција. Уочена је разлика у просоцијалном понашању између ове две групе, попут алтруизма и спремности на сарадњу.
Резултати су показали да су деца која нису јела рибу имала 35 одсто веће шансе да показују просоцијално понашање испод просека у седмој години, а тај проценат се повећао на 43 одсто код деветогодишњака, а научници тврде да резултати могу бити довољан доказ зашто је риба важан део исхране.
Иако су истраживачи такође испитивали и повезаност уноса рибе са интелигенцијом, нису пронашли значајну везу. Здрава, уравнотежена исхрана треба да укључује најмање две порције рибе недељно, укључујући једну масну рибу, као што су лосос, скуша или сардине.
Међутим, како масна риба може да садржи низак ниво загађивача који се могу накупити у телу, дечаци не би требало да имају више од четири порције масне рибе недељно, а девојчице не више од две порције недељно, каже тим истраживача који је спровео студију, преноси "Дејли мејл".
Важно је напоменути да производи попут замрзнутих рибљих штапића и филета нису најбољи начин на који деца могу да уносе довољно рибе. Састав може да зависи од бренда и квалитета производа, али у многим случајевима је ова храна пуна адитива за побољшање укуса и очување производа, заслађивача, соли, масти... Штавише, неке од јефтинијих опција садрже само око 20 одсто рибе. Већина брендова користи млевене остатке рибе, који углавном садрже више везивних састојака и емулгатора, да би имали укус ближи правој риби.
Уместо тога, родитељима се саветује да је боље да дете једе целу рибу два пута недељно, него да више пута недељно једе рибље штапиће или сличне ултра-прерађене производе.