Иако многи верују да се рецепти за газиране напитке разликују у зависности од паковања (јер им се укус свакако разликује), истина је да се сви они производе на истом месту, а затим само точе у другачију амбалажу. Укус напитка зависи од температуре складиштења, времена чувања, као и од врсте материјала у који је напитак упакован.
Алуминијумске лименке имају мноштво предности
Лименке имају посебан унутрашњи слој направљен од полимера на воденој бази, који ствара баријеру између алуминијума и течности. Без овог слоја, алуминијум би реаговао са киселинама из напитка, што би довело до металног укуса и смањења квалитета.
Поред тога што чувају укус, алуминијумске лименке имају и друге предности. Једна од њих је висока топлотна проводљивост, што омогућава да се напитак у лименци брже охлади до жељене температуре. Хладна газирана пића делују укусније и више освежавају.
Још једна важна предност алуминијумских лименки јесте њихова већа херметичност у односу на пластичне боце. Захваљујући томе оне боље задржавају угљен-диоксид, што осигурава интензивнији укус и свежину дуже време, а степен газираности као и када је пиће точено у амбалажу.
Стаклена амбалажа је најбољи избор, а пластична - убедљиво најгори
Ако желите да осетите "прави" укус напитка, најбољи избор свакако јесте стаклена амбалажа. За разлику од пластике и алуминијума, стакло не садржи никакве штетне хемикалије, а самим тим не проузрокује ни хемијску рекацију са течностима.
А то значи да напитак остаје непромењен и задржава свој изворни укус од тренутка када је произведен до тренутка када га конзумирате, преноси руски "ТекИнсајдер". То је и разлог због чега нам пиће у стакленој флашици делује најукусније - укусније чак и од оног у лименци.
Са друге стране, пластика је порознија, што значи да временом кроз њу пролази угљен-диоксид, одговоран за карактеристичну газираност напитка. Како гас постепено излази из боце, тако и напитак губи свежину и мења укус. Ова врста амбалаже је убедљиво најгора.