Магазин

Откривено колико времена родитељи троше на "преговарање" са децом око јела

Родитељима је добро позната битка за столом - када дете не жели да једе поврће, када му је храна "досадна", када одједном "не воли" намирницу коју је јутрос без проблема појело... У нади да дођу до компромиса, многи родитељи се окрећу преговорима са дететом (смишљање награда, казни, увођење игре током јела да би време вечере било занимљивије), а све те тактике имају заједничку цену: Време.
Откривено колико времена родитељи троше на "преговарање" са децом око јела© Canva/Monkey Business

Од напетих сукоба и претњи казнама до стратешких разговора, откривено је да родитељи проведу 67 сати годишње "у преговорима" са својим дететом. Највећи узрок "битке" са дететом је храна, то јест када се за ручак или вечеру служе намирнице које њему нису омиљене, попут поврћа.

Након испитивања 2.000 родитеља деце школског узраста у вези са храном и компромисе које свакодневно морају смишљати, откривено је да мама или тата недељено склапају око пет договора са својим дететом. Истраживање је такође показало да је вечера најчешћи оброк који проузрокује проблем и доводи до преговарања, а утврђено је и да су деца од пет година званично најизбирљивија.

Притужбе деце на поврће су најчешћи узрок сукоба за столом - више од трећине родитеља истиче да је управо ово разлог због којег њихова деца одбијају да једу. Одмах затим следе коментари о мирису хране, што мучи скоро трећину родитеља, као и изглед јела, који код деце често изазива одбојност.

Када је реч о храни коју најчешће одбијају, апсолутни "победник" је поврће, док је месо знатно ниже на листи непожељних намирница. Око једне седмине родитеља се суочава са још једним изазовом, а то је да њихова деца често одбијају да пробају нешто ново, што додатно компликује сваку промену у исхрани.

Најчешће примедбе деце за време оброка су:

● Не волим поврће/одређено поврће (37 одсто)

● Не свиђа ми се мирис (33 одсто)

● Не свиђа ми се како изгледа (32 одсто)

● Превише је зачињено (22 одсто)

● Превише је кашасто (18 одсто)

● Не желим да једем нешто ново (14 одсто)

● Преблаг је укус (10 одсто)

● Досадно је (9 одсто)

● Јео сам ово недавно - јуче, за ручак, у школи (9 одсто)

● Превише морам је жваћем (9 одсто)

● Превруће је (9 одсто)

● Превише је хладно (7 одсто)

● Превише је хрскаво (6 одсто)

Знамо које не воле, али које намирнице деца најређе одбијају? На врху листе налазе се пица, пилећи медаљони, помфрит, макарони са сиром и хамбургери. Морски плодови су такође добар избор, јер трећина родитеља истиче да њихова деца увек радо једу рибље штапиће.

Управо то је узрок проблема - родитељи желе да њихова деца имају уравнотежену исхрану, али истовремено знају да ће их нови укуси вероватно одбити. Међутим, добра вест је да се уз мало креативности нове намирнице могу успешно увести у исхрану, ако су деци представљене у познатом контексту.

Родитељи који су учествовали у истраживању открили су да су најефикасније стратегије да деца желе да пробају нешто ново укључивање детета у припрему оброка, постепено увођење нових намирница и комбиновање непознатих укуса са храном коју већ воле.

Скоро трећина испитаника истиче да подучавање деце о предностима здраве исхране даје добре резултате, док је четвртина њих приметила да позитивно окружење за оброк - дакле, вечера без притиска може помоћи да деца буду отворенија да пробају нове укусе.

Један од ефикасних приступа је и заједничко испробавање нових намирница - родитељи који сами показују спремност да пробају нешто непознато могу мотивисати децу да учине исто. Такође, константно излагање новој храни, понекад уз мале награде или подстицаје, као и сервирање јела у занимљивим облицима и бојама, показали су се као успешни трикови. Интересантно је да је више од четвртине родитеља који су учествовали у анкети признало да су и сами били избирљиви у детињству - а неки су остали избирљиви и у одраслом добу.

image