Суве шљиве, кајсије, грожђе, урме су честе намирнице које се налази на српским трпезама, посебно током поста, када служе као важан извор енергије и витамина. Уз то, део су традиционалних колача и десерта и иако је суво воће популарно и доступно, поставља се питање колико оно заиста служи телу и здрављу.
Богато витаминима А и Ц
Ово воће има разнолик нутритивни профил у зависности од врсте. Једна шоља мешаног сувог воћа садржи приближно 480 калорије, око 4 грама протеина, 126 грама угљених хидрата, 106 грама шећера. Најчешћи микронутријенти у сувом воћу су витамин А, витамин Ц, калцијум, гвожђе и калијум. На пример, суво грожђе је богато витаминима Ц и гвожђем, док суве шљиве садрже више витамина А.
Потенцијалне здравствене предности сувог воћа
Микронутријенти у сувом воћу повезани су са неколико здравствених предности, што значи да ове слатке грицкалице нису само празне калорије.
Здравље очију
Витамини Ц и А показали су се корисним у спречавању и успоравању прогресије катаракте. Витамин Ц се такође повезује са смањењем ризика од старосне дегенерације макуле.
Превенција остеопорозе
Калцијум је неопходан за очување здравих костију, посебно ако желите да спречите остеопорозу, те и због превенције није лоше конзумирати ово воће, наравно у умереним количинама.
Ипак постоје потенцијални ризици конзумирања сувог воћа
Иако је суво воће богато хранљивим материјама, оно такође садржи високу концентрацију шећера, угљених хидрата и калорија. Сушењем воћа концентришу се сви његови нутријенти у мањи облик, што значи да мања количина сувог воћа садржи више калорија него свеже воће.
Иако суво воће садржи доста влакана, његов висок садржај шећера може довести до повећања телесне тежине. Свеже воће је боља опција јер његова висока количина влакана долази у комбинацији с високим садржајем воде, што брже даје осећај ситости и смањује укупан унос калорија. Особе са дијабетесом морају бити опрезне са сувим воћем. Свеже и суво воће треба пажљиво урачунати у план исхране, а посебно сушено воће треба конзумирати у малим порцијама, пише Веб-ем-де.