Конзумирање само једне лименке заслађеног газираног напитка дневно може повећати ризик од развоја рака усне дупље чак пет пута, открило је најновије истраживање америчких стручњака који су анализирали податке више од 160.000 жена. Студија је обухватила временски период од 30 година.
Популарни напици су штетнији него што се мислило
Током истраживања нису испитивани конкретни брендови газираних сокова, ледених чајева и других пића које су жене конзумирале, нити је мерен ниво шећера у њима, већ су се научници ослонили на одговоре испитаница о њиховим прехрамбеним навикама.
Током трајања студије, забележена су нова 124 случаја рака уста, а анализа је показала да су жене које су пиле најмање један заслађени напитак дневно имале 4,87 пута већи ризик од развоја ове болести у поређењу са оним испитаницама које су таква пића конзумирале мање од једном месечно.
Због чега се ови напици доводе у везу са појавом рака
Истраживачи још увек не могу са сигурношћу да утврде на који начин ова пића доприносе развоју малигнитета, али једно од могућих објашњења јесте присуство високо-фруктозног кукурузног сирупа. Ова врста шећера повезана је са обољењима десни, што може бити један од узрока рака.
Поред тога, додати шећери у овим напицима могу утицати и на баланс бактерија унутар усне дупље, што може довести до инфламанторних процеса и промена у ћелијама које временом могу постати канцерогене, преноси Дејли Мејл запажања научника.
Рак се може развити и као последица нередовне оралне хигијене
Захваљујући истраживању научника установљено је да одржавање правилне хигијене зуба и усне дупље, може драстично смањити ризик од развоја малигних тумора главе или врата. На који начин су орална хигијена и малигна обољења повезана објаснили су стручњаци за Њујорк Пост.
Наиме, поједине бактерије које се могу налазити у устима могу позитивно утицати на развој и умножавање сквамозних ћелија карцинома, због чега се, последично, ризик од развоја рака може повећати за 50 процената. До открића научници су дошли након опсежног 15-годишњег истраживања.