Ове намирнице и пића би требало да избегавате да купујете на аеродрому

Иза атрактивних аеродромских киоска, сендвича умотаних у шарену амбалажу и привлачних напитака из апарата за точење крије се мрачна истина: неке од ових намирница и пића због неправилног чувања и руковања могу бити праве темпиране бактериолошке бомбе.

Приликом путовања, нарочито са преседањем, приморани смо да једемо храну коју можемо наћи на аеродромима - у ресторанима или импровизованим киосцима. Међутим, стручњаци за безбедност хране упозоравају да поједине намирнице и пића могу бити веома ризични по здравље због неправилног складиштења или руковања. Како пред сам одмор или службени пут не бисте "покупили" неку бактерију и тако себи упропастили путовање, постарајте се да избегавате конзумацију следећих аеродромских "делиција".

Пића на точење 

Апарати за точење напитака су често легло врло опасних патогена, будући да их је јако тешко правилно и темељно очистити. Додатно, и сами напици, односно висок ниво шећера у њима, подстичу размножавање бактерија попут Ешерихије коли, салмонеле, легионеле, листерије и других, које могу довести до озбиљних инфекција. Уколико сте жедни, а нисте са собом понели воду или неки други напитак који сте спремили код куће, најбоље би било да на трафици или у кафићу купите неки флаширани напитак, како бисте избегли потенцијално тровање.

Паковани сендвичи и салате

Иако сендвичи и салате делују као сасвим безбедно решење, стручњаци за безбедност хране саветују да их избегавате на аеродромима, јер се они ретко када чувају на адекватним температурама, па могу бити покварени чак иако на први поглед делују добро. Посебно треба избегавати сендвиче и салате који су изложени у отвореним фрижидерима без врата, јер честе промене температуре доводе до убрзаног размножавања бактерија. Уместо тога, бољи избор су орашасти плодови, житне плочице или сушено воће.

Млечни производи и свеже цеђени сокови

Сокови означени као "свеже цеђени" могу изгледати примамљиво, јер освежавају и садрже витамине, међутим, и овде постоји ризик од контаминације опасним бактеријама, преноси Хафингтон Пост упозорење стручњака. То исто важи и за млеко, јогурте и друге млечне производе од непастеризованог млека. Ескперти препоручују конзумирање само пастеризованих сокова и млечних производа, који су правилно упаковани и складиштени у расхладним витринама, како би се избегло тровање током путовања.

Суши и плодови мора

За разлику од специјализованих суши ресторана, у којима се поштују строга правила руковања намирницама, суши припремљен у аеродромским ресторанима може стајати сатима у нееадектватним условима, чиме се повећава ризик од размножавања паразита и бактерија. Уместо овог егзотичног оброка најбоље би било да, ако сте већ приморани да једете у на аеродрому, одаберете термички обрађену храну као што су печена пилетина, топли сендвичи или пецива која могу дуже време стајати на собној температури.