Нар, морски плодови, "Дубаи чоколада" са јагодама - Ово су главни трендови у исхрани за 2025. годину

Трендови у исхрани који ће обележити 2025. годину су већином посластице које су здраве, припремају се брзо и представљају мешавину различитих укуса и текстура. Поред тога, постоји једно слано јело које је већ неко време звезда на друштвеним мрежама, а изгледа да остаје популарно и омиљено међу гурманима широм света. Од нара до шкампа, ово је храна за коју се тврди да ће обележити 2025. годину.

Комбиновање слатког и киселкастог укуса, гумене и хрскаве текстуре у једном јелу и уживање у мешавини плодова мора и поврћа - ово су карактеристике популарних трендова у исхрани који ће доминирати у 2025. години:

Маршмелоу у фритези на врућ ваздух са чоколадом

На ТикТоку се налази више од 670.000 видео снимака у којима се деле рецепти са хештегом #airfryer - фритеза на врућ ваздух, а један од најновијих трендова је посластица која се припрема у њој. За овај десерт је потребно само три састојка - чоколада, паковање маршмелоу (пенастих) бомбона и кекс по избору.

Маршмелоу и неколико коцкица чоколаде се убаце у фритезу на врућ ваздух, а треба да се остави да се пече толико да се површина маршмелоу бомбона запече и добије браонкасту боју, а чоколада на врху се благо растопи. Након тога се кекс умочи у ову смесу, тако да се захвати растопљен бомбон и чоколада. 

Јагоде са "Дубаи чоколадом"

"Дубаи чоколада" је постала светки позната посластица 2024. године, а сада се на друштвеним мрежама дели све више начина како ову чоколаду комбиновати са другом храном.

Према рецепту, прво се прже резанци за кадаиф на путеру, који се потом помешају са кремом од пистаћа. Затим се смеса, заједно са растопљеном чоколадом, прелије преко чашице пуне јагода. Може се користити било које воће по избору, али су јагоде најпопуларније међу љубитељима слатког на друштвеним мрежама.

Нар

Осим јагода, још једно воће је проглашено посластицом за коју се претпоставља да ће бити тренд за 2025. годину, а то је нар. С обзиром на мноштво користи за здравље које доноси, многи су одлучили да им нар буде главни састојак десерта. Богат је антиоксидансима, влакнима и витамином Ц, што доприноси здрављу срца, јачању имунитета и бољој пробави. Такође има антиинфламаторна својства и може побољшати здравље мозга и способност памћења.

Довољно је у чинију убацити нар, лешнике или друге орашасте плодове по избору, заједно са коцкицама чоколаде, тако да се добије освежавајући слаткиш који се брзо припрема. 

Кувани морски плодови

Иако је већина трендова везана за слаткише, један је мало другачији - у питању је кување разних морских плодова заједно, често са мешавином састојака који нису морски, попут кукуруза, шаргарепа, лука или другог поврћа. Ово јело се све чешће појављује на друштвеним мрежама, а велики број људи дели снимке како ово јело наручују у ресторану или како га припремају код куће. 

Морски плодови су били у тренду на друштвеним мрежама током 2024. године и наставили су да буду омиљени међу инфлуенсерима и љубитељима хране у 2025. години - толико да неки видео снимци о овој храни добијају до 29 милиона прегледа, преноси Би-Би-Си. Важно је напоменути да се сви морски плодови не кувају на исти начин, те је добро имати претходно искуство у припремању овакве хране и добро се информисати о начину кувања.