Магазин

Дечији цртежи као новогодишње светиљке - диносауруси, рибе и патуљци украшавају град

Градић у Шкотској има шармантну традицију дужу од 20 година
Дечији цртежи као новогодишње светиљке - диносауруси, рибе и патуљци украшавају град© Pexels/Vlada Karpovich

Најмлађи становници града Њуберга, основци од 6 до 11 година, учествују у уметничком конкурсу сваке године. Победнички цртеж се шаљe у компанију за производњу расвете. Одабрани рад украшава улицу на сасвим другачији начин и разбија монотонију класичних новогодишњих светиљки.

Такође, победник има част да упали свој лампион и "оживи" га. Светиљке се каче на исту бандеру сваке године. Рад који је освојио друго место се налази на новогодишњим честиткама и 2000 становника овог места сваке године ужива у дељењу дечије уметности.

Многобројни ликови из цртаћа или измишљени карактери красе улице шкотског градића. Рибе, патуљци диносауруси и многи други увек носе црвене капице, у знак празничног весеља. Слободни потези и рукопис деце, као и уклапање боја и облика славе маштовитост и креативност, приказујући право значење ''зимске чаролије''.

И даље није сигурно када је тачно почела ова традиција, многи сматрају да је ово била идеја једне учитељице у основној школи, која је прва израдила учеников рад у виду светиљки и окачила их у граду.

Поред изградње самопоуздања, овај весели обичај учи децу, али и одрасле, колики значај имају традиција, креативност и заједница.