
Кафа из вендинг апарата може да угрози здравље и изазове проблеме са срцем

О предностима кафе се непрекидно говори: она повећава концентрацију, у разумним количинама добра је и у превенцији одређених болести, убрзава метаболички систем, па чак и помаже у борби са депресијом. Међутим, није свака кафа добра за здравље: инстант кафа се показала као један од окидача за развој малигнитета, док је кафа са вендинг апарата доведена у везу са развојем кардио-васкуларних обољења.
Шта су кахвеол и кафестол
Главни кривци за то јесу кахвеол и кафестол - два састојка кафе који мењају хемијски састав крви. Истраживања показују да они не морају нужно имати негативно дејство на организам: они имају снажно антиоксидативно дејство, стимулишу процес ферментације у организму, потпомажу детоксикацију, као и рад јетре. Међутим, само ако се конзумирају у малим количинама. Шта је онда проблем са кафом са вендинг апарата?
Проблем нису састојци, већ њихова концентрација
Проблем прави управо концентрација кахвеола и кафестола у кафи која се припрема у тим апаратима, показало је истраживање шведских научника, у оквиру кога су они анализирали узорке кафе са апарата широм земље. Концентрација опасних састојака вишеструко је премашивала дозвољене норме и код апарата који користе млевену кафу, али и код оних који напитак праве од унапред спремног течног концентрата који се само помеша са врућом водом.
Стручњаци препоручили алтернативу
Свакодневна конзумација кафе из апарата доведена је у везу са повећањем концентрације "лошег", односно ЛДЛ холестерола у крви. Ово, последично, доводи и до повећаног ризика од развоја кардио-васкуларних обољења, упозорили су шведски истраживачи. Као најбољу алтернативу овом виду кафе они су навели филтер кафу, будући да папир који се користи за њену припрему елиминише добар део кахвеола и кафестола, пренео је руски портал ТекИнсајдер.