
Навика у исхрани која нас доводи у већи ризик од деменције, према новој студији

Конзумирање прерађеног црвеног меса повезано је са већом шансом за развој деменције или когнитивног пада, резултати су анализе објављене у часопису Neurology. Студија се придружује претходним истраживањима која наглашавају ризике конзумирања прерађеног меса, који су такође повезани са раком и кардиоваскуларним обољењима.
Стручњаци кажу да постоје бројне теорије о томе како прерађено црвено месо може потенцијално да оштети тело или мозак, а тачан механизам зависи од особе. Чињеница је да засићене масти, које нису баш добре за организам, се управо налазе у већим количинама у црвеном месу. Такође, сама производња прерађеног меса је дискутабилна, јер такве намирнице садрже конзервенсе, посебно нитрате који су веома лоши за мозак.
Избалансирана исхрана, заједно са вежбањем и когнитивним изазовима, важна је за здравље мозга
Лекари наглашавају да за здравље мозга, исхрана игра огромну улогу. Дијета која садржи мало прерађеног црвеног меса и пуно намирница попут живине, рибе, махунарки, воћа и орашастих плодова је добар почетак. Али разноврсна и избалансирана исхрана није једини начин да се осигура здравље мозга. Не треба занемарити вежбање, као ни друштвене и менталне активности. То може укључити учење новог језика, кување новог јела. Важно је обратити пажњу на стања као што су висок крвни притисак и дијабетес, а неопходан је добар сан. Лош и нарушен сан доводи нас у повећан ризик од многих здравствених проблема, укључујући деменцију.
Когнитивне промене, подразумевају хитан одлазак код лекара
Ако приметимо промене у памћењу, учењу или било ком аспекту наше спознаје, важно је да се јавимо лекару што пре. Доктори појашњавају да је најчешћи облик деменције Алцхајмерова болест и да постоји терапија која мења биологију тока болести. Ипак, ако се чека предуго да се потражи медицинска помоћ, онда терапија неће деловати.
Како је текла студија
Истраживање је пратило 133.771 особу које нису имале деменцију када је студија почела. Учесници су праћени годинама и бележили су њихове навике у исхрани сваке две до четири године. Током периода истраживања, преко 11 хиљада особа имало је дијагнозу деменције.
Истраживачи су такође посматрали когнитивне функције, које се односи на памћење и способност особе да решава проблеме, и открили да су учесници студије који су јели доста прерађевина имали смањене когнитивне способности и брже старење мозга.
Већина нас једе прерађевине, па зато треба бити веома опрезан, те стручњаци предлажу да се замене ове намирнице са рибом, орашастим плодовима, махунаркама. Ова здрава навика може да смањи ризик од деменције за отприлике 20 одсто.