Кисели купус суперхрана: Лечи несаницу и побољшава ментално здравље

Вероватно наши преци нису много размишљали о бенефитима киселог купуса када су у четвртом веку пре нове ере укиселили прву главицу купуса, већ је једини циљ био да се његов рок трајања продужи колико год је могуће. Али, гле чуда, све се лепо поклопило, а ми смо добили и намирницу које се не квари тако лако, а и користи за здравље.

Сам процес кисељења, односно ферментације представља низ хемијских реакција које се дешавају захваљујући ферментима (протеинским молекулима) у присуству бактерија или квасца, а као резултат добија се алкохол, органске киселине и угљен диоксид.

Регуларна конзумација киселог купуса може донети различите добробити нашем организму, будући да поспешује развој добрих бактерија у нашим цревима, а обилује и витаминима Ц, К, Б6, фолатом, гвожђем, калијумом, бакром и манганом. Поред тога, кисели купус садржи и флавоноиде, који имају антиоксидативна својства, као и корисну бактерију Lactobacillus која преко посебних ћелијских рецептора доводи до активације појачаног рада имуног система.

Кисели купус, омиљена зимска "посластица" Срба има много бенефита за наше здравље:

По питању утицаја киселог купуса не ментално здравље јавило се највише дилема - како су повезани, на који начин утиче и да ли је ово само још један мит или је заиста тако. На ова питања одговорила је ендокринолог и професор Московског Државног Универзитета Ломоносов, Зухра Павлова: "Постоје бројна истраживања која су спровели амерички психолози, на основу којих је откривена повезаност између дисбаланса микробиома (свих микроорганизама) у нашим цревима и развоја аутизма. Управо ферментисана храна игра главну улогу у нормализацији цревне флоре и стварању баланса микробиома, а самим тим има директан утицај на здравље, како физичко, тако и психичко."