
За бујну косу и еластичну кожу: Ове намирнице подстичу природну производњу колагена

Колаген је протеин који чини основу наше коже, косе, ноктију и везивног ткива. Кожи он даје чврстину, еластичност и младалачки изглед и подстиче раст косе и ноктију. Међутим, како године одмичу, производња колагена у телу опада, што доводи до појаве бора, опуштености коже и губитка свеже боје у образима, као и до споријег раста косе и ноктију. Добра вест је да одређене намирнице могу помоћи организму да самостално подстакне производњу овог протеина.
Пилећа супа и бујон од костију
Многи суплементи производе се управо на бази пилећег колагена: пилетина, а нарочито њени батаци и крилца, богати су везивним ткивима, а самим тим и колагеном. Пилећа супа, осим што је лековита, је и ризница овог протеина, па ако желите младалачки изглед, имајте на уму да би било пожељно да је једете што чешће. Када смо већ код супа, и хранљиви бујон од костију може бити добар за подстицање производње колагена, иако је у њему концентрација овог протеина нижа.
Риба и јаја
Риба такође садржи колаген, нарочито њени делови које обично избегавамо да једемо - глава, кожа и пераја. Иако можда не делује примамљиво, управо су ти делови најбогатији протеином. Рибљи колаген се, према истраживањима, најлакше апсорбује у организму, па је и најпожељнији, преноси портал Хелтлајн. Јаја, са друге стране, у себи не садрже колаген, али зато садрже висок ниво пролина, аминокиселине која подстиче природну поризводњу овог протеина.
Воће и бобице
Витамин Ц игра кључну улогу у производњи колагена, па зато уколико желите блистав тен и затегнуту кожу имајте на уму да би у исхрану требало да уврстите што више цитрусног воћа попут лимуна, грејпфрута, поморанџи и лимете. Осим цитруса, производњу колагена подстиче и пасји трн - руска "суперхрана" и витаминска бомба која је поред витамина Ц богата и витамином А, витаминима групе Б, витамином К, пектинима, беланчевинама, флавоноидима и танинима. Од бобичастог воћа препоручују се још и јагоде, малине, боровнице и купине, које су такође богате витамином Ц.
Бели лук и зелениш
Бели лук, осим што даје храни невероватну арому, игра и значајну улогу у производњи колагена, захваљујући сумпору који садржи и који спречава разградњу овог протеина. Поред тога, младалачком изгледу доприноси и конзумација зелениша - спанаћ, блитва и кељ садрже хлорофил, за који су неке студије доказале да може подстаћи производњу колагена. У борби за затегнуту кожу могу помоћи и пасуљ, који садржи аминокиселину лизин, као и индијски орах, у чији састав улазе и цинк и бакар који такође подстичу тело да прозиводи "протеин младости".