
Ово старо јело из Србије првo je на листи најбољих специјалитетa од сира

У времену када се глобална гастрономија све више враћа коренима, једно старо јело из Србије изненада је засенило светске кулинарске престонице. Светски позната гастро-платформа "Тејст атлас", недавно је објавила листу најбољих јела са сиром и на самом врху нашло се име које већини странаца звучи егзотично: сврљишки белмуж. Треба напоменути да ово јело буди интересовање и код нас, у Србији, јер многи нису за њега чули, а камоли пробали.
Како се прави белмуж - "мушке руке за бело јело"
Ово аутентично српско јело, које потиче из краја између Сврљига и Старе планине, вековима се припремало у скромним колибама пастира. Белмуж се прави од младог, свежег пуномасног крављег или овчијег сира који се на лаганој ватри меша са белим кукурузним брашном - све док се не добије глатка, густа маса жутозлатне боје. Име белмуж (од "бели муж") није случајно: за припрему овог јела потребна је снага, јер се сир и брашно мешају дуго и снажно, обично дрвеном варјачом у великом бакарном казану. Овај процес симболично је био посао мушкарца - "мушке руке за бело јело".
Овакво признање није само успех за белмуж као јело, већ и за српску гастрономску баштину у целини. У времену када се традиционална кухиња често потискује модерним трендовима, ово је позив да се поново вратимо домаћим рецептима, локалним састојцима и јелима која носе душу народа и историју региона.
Има и манифестацију у част
Белмуж није само храна - он је симбол. Он је сећање на летње дане на планини, на баке које су нас дочекивале са кашиком у руци и пуним срцем, на дим из казана који се вије док се сир топи и мирис кукурузног брашна пуни двориште. Сврљиг, који већ дуго организује манифестацију "Белмужијада", сада има још један разлог за понос: његов најпознатији специјалитет званично је признат као најбољи деликатес од сира на свету. Такође се налази и на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Остали на листи
На листи најбољих специјалитета од сира, која је објављена на Икс налогу World of Statistics су се нашли и:
- Поменути сврљишки белмуж
- Хачапури – грузински хлеб пуњен растопљеним сиром
- Баница са сиром – популарно бугарско пециво
- Саганаки – пржени сир, омиљен мезе у Грчкој
- Проволета – аргентински сир на жару
- Фокаћа ди Реко са сиром – италијански танки хлеб пуњен свежим сиром
- Фонду "пола-пола" – класично швајцарско јело
- Фонду жураски - француски специјалитет
- Гурули хачапури – празнична варијанта хачапурија из Грузије
- Кесадиља – мексичко јело од тортиље и растопљеног сира
Best cheese dishes in the world:1. 🇷🇸 Svrljiški belmuž2. 🇬🇪 Khachapuri3. 🇧🇬 Banista with Cheese4. 🇬🇷 Saganaki5. 🇦🇷 Provoleta6. 🇮🇹 Focaccia di Recco col formaggio7. 🇨🇭 Half-and-Half Fondue8. 🇫🇷 Fondue jurassienne9. 🇬🇪 Guruli khachapuri10. 🇲🇽 QuasadillaSource:…
— World of Statistics (@stats_feed) April 13, 2025
Треба напоменути да је ова гастрономска звезда из Србије, већ била на листи и тада је заузела треће место, а после пар месеци, ствари су се ипак промениле у корист сврљишког белмужа.