Магазин

''Ромео и Јулија'' туже филмски студио за сексуалну експлоатацију након пет деценија

Глумци филма ''Ромео и Јулија" туже студио за снимање непримерених сцена када су били малолетни. Тренутно имају преко 70 година и одлучили су да покрену судски поступак који ће наводно бити у вредности од 500 милиона долара
''Ромео и Јулија'' туже филмски студио за сексуалну експлоатацију након пет деценијаGetty © Evening Standard

Оливија Хаси и Леонард Вајтинг туже продукцијску кућу ''Парамаунт'' (Paramount), јер им је редитељ, како преноси ''Варајети'', обећао да неће бити голих сцена током снимања култног филма ''Ромео и Јулија'' из 1968. године. С обзиром да су глумци имали 15 и 16 година, речено им је да ће носити одела боје коже за снимање експлицитних сцена. Ипак, редитељ Франко Зефирели, који је преминуо 2019. године, наводно није одржао ово обећање.

У оптужби је наведено да су донете измене у последњем тренутку и да су глумци били приморани да сниме голу сцену, која је била велика тема када је филм изашао у биоскопима.

''Оно што им је речено је било другачије од онога што се заиста десило,'' говори Тони Маринози, менаџер глумаца.

''Веровали су Франку. Имали су 16 година и мислили су да ће их безбедно усмеравати, веровали су да им је пријатељ. Шта су могли да ураде по том питању? Није било опција. Није постојао #MeToo покрет.''

Оптужба такође описује менталне потешкоће које су глумци трпели деценијама након филма, као и да им је то упропастило каријеру.

''Голе сцене малолетних људи су илегалне и не би требало да се приказују. Ово су била веома млада деца током шездесетих и нису могли да предвиде шта ће их снаћи. Брзо су постали познати, а претходно су злостављани, нису знали како да се носе с тим.''каже адвокат глумаца, Соломон Гресен.

Оливија Хаси је у интервјуу за ''Варајети'' из 2018. године говорила да је ипак ''било неопходно'' снимити ту сцену, као и да ју је редитељ одрадио прикладно. Због овога многи корисници друштвених мрежа говоре да им овај поступак није јасан.

''Разумем да може да прође дуго времена да би се разговарало о оваквој трауми...али ово нема смисла,'' пише један корисник.

Оливија Хаси описује да је Франко Зефирели признао да му је она била ''неузвраћена љубав'', без обзира на велику разлику у годинама.

''Парамаунт'' још није дао званичну изјаву.

image