
Два суплемента којa више штете него што користе

Витамини који се растварају у мастима чешће изазивају нежељене ефекте ако се уносе у великим дозама. Многи доктори не препоручују употребу витаминских суплемената, осим ако не постоји специфичан разлог за то. Овакав савет посебно важи за витамине А и Е, јер се повезују са одређеним ризицима и апсорбују се у телу другачије од осталих витамина.
Скривени ризици витамина А
Витамин А је важан за вид, раст, репродукцију и имунитет. Може да се уноси кроз природне намирнице попут говеђе џигерице, слатког кромпира, спанаћа, шаргарепе. Максимална горња дневна граница уноса витамина А је постављена на 3.000 микрограма, мада је важно напоменути да ова дозвољена количина укључује конзумирање или апсорпцију свих извора витамина А, укључујући храну, суплементе и креме или лосионе који садрже ретинол.
Неки нутриционисти се залажу за смањење и боље дефинисање те горње границе за децу и адолесценте, јер су млади могу теже бити погођени прекомерним уносом овог витамина.
Чак и без икаквих таквих промена препорука, прекорачење тренутне горње дозвољене дозе је опасно за свакога. Токсичност може изазвати проблеме попут болова у зглобовима, главобоље, губитка косе, болова у мишићима, губитка вида, мучнине, па чак и, у екстремним случајевима, коме и смрти. Такође, пошто се витамин А складишти у ћелијама јетре, његово накупљање може довести до оштећења овог органа.
Прекомерни унос је такође повезан са урођеним манама. Витамин А је неопходан за нормалан развој фетуса, али превише овог витамина може наштетити и мајци и фетусу у развоју, узрокујући повећан ризик од урођених мана очију, срца, органа и централног нервног система.
Скривени ризици витамина Е
Витамина Е има у авокаду, рибу, семенкама и орашастим плодовима попут бадема, лешника и кикирикија. Моћан је антиоксиданс, али је и контроверзни додатак исхрани, јер безбедносни профил његовог синтетичког облика забрињава стручњаке. Једна од контроверзи и забуне у вези са витамином Е је чињеница да овај хранљиви састојак има више облика - од којих су неки више проучени од других, пише Нешнал џиогрaфик.
Веће дозе суплементације витамином Е такође могу ометати згрушавање крви, а постоји забринутост због тога како витамин Е може негативно да реагује са другим лековима (посебно оним предвиђеним за лечење рака), па чак и са другим суплементима, као што су витамин Ц, селен, бета-каротен.
Витамини растворљиви у води наспрам витамина растворљивих у мастима
Витамини који се растварају у течности су витамин Ц и свих осам витамина Б групе. Пошто се лако растварају и брзо се обрађују и метаболишу у телу, њихови потребни хранљиви састојци се одмах користе и не складиште се за каснију употребу.
С друге стране, хранљиве материје растворљиве у мастима, витамини А, Д, Е и К, складиште се у јетри и масном ткиву за будућу употребу. Иако овај механизам помаже у потребама попут гомилања витамина Д приликом летњег сунца како би се надокнадило мање излагања сунчевој светлости током зимских месеци, то такође значи да се ови витамини могу акумулирати до потенцијално токсичних нивоа.


