Иако се правила понашања мењају кроз време, увек је добро бити информисан о основном бонтону, поготово када су оваква окупљања неизбежна. Било да смо гост на вечери код пријатеља, у ресторану или на свечаном пријему, важно је да покажемо да обраћамо пажњу на детаље и да имамо лепе манире. Ово је особина по којој можемо бити запамћени и оставити позитиван утисак. Невербална комуникација кроз бонтон је једноставна, али и важна - њоме показујемо обзир и поштовање према другима.
У наставку наводимо неколико начина полагања прибора за јело и њихово значење:
1. Прављење паузе
У случају да морате на кратко да напустите сто, или правите мали одмор у току јела, прибор оставите у облику слова "А", без додиривања врхова.
2. Још једна порција, молим
Ако желите да затражите још једну порцију на елегантнан и суптилан начин, прекрстите прибор по средини тањира под правим углом.
3. Завршено
Након завршетка јела, поставите прибор по дијагонали као знак да сте готови и да тањир може да се однесе.
4. Није ми се допало
Ако нисте били задовољни јелом, а не желите да правите директну примедбу, најбоље је оставити прибор у облику слова "А", као код прављења паузе. У овом случају, врх ножа се поставља између зубаца виљушке.
5. Било је одлично
Када желимо да уделимо комплимент након лепог оброка, прибор се поставља хоризонтално са врховима окренутим на десно.