Чачак - прва национална престоница културе 2023. године

"Чачанска родна"- назив је пројекта који је припреман током 2022. године као увод у ову годину у којој је град Чачак престоница културе. Пројекат обухвата више од 60 нових уметничких програма, који осликавају локалну специфичност овог краја

"Са поносом могу да кажем да су Министарство културе Републике Србије и Град Чачак са својим тимовима, у протеклој години посвећено радили на припреми читавог пројекта. Тиме су се створили предуслови да прва престоница културе наше државе постане видљива и препознатљива на културној мапи Србије и Европе. Најбољи пример за то је чињеница да је Чачак развио више од 60 нових уметничких програма под темом "Чачанска родна", која осликава локалне специфичности овог краја", навела је Маја Гојковић, министарка културе, приликом представљања пројекта.

Назив пројекта "Чачанска родна" упућује на ракију шљивовицу која је постала део нематеријалног културног наслеђа света. Концепт се заснива на вредостима које су становници овог града кроз историју стварали, као и многобројним личностима које су рођењем, животом или стварањем везане за Чачак. Чачак је познат као град Надежде Петровић, Владислава Петковића Диса, Танаска Рајића, Војводе Степe, Пурише Ђорђевића, Соње Савић, Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића и многих других значајних личности из спорта, културе и историје. 

"Чачанска родна" ће током 2023. године бити представљена кроз четири подтеме које заједно праве целину представљајући град - "На Слободи", "На Морави", "На раскршћу" и "На калдрми". Носиоци пројекта су Културни центар Чачка, Уметничка галерија "Надежда Петровић", Народни музеј, Градска библиотека "Владислав Петковић Дис", Градско позориште и бројна удружења. 

Идеја о престоници културе настала је 1985. године, када су Мелина Меркури, министарка културе Грчке и француски министар културе Џак Ланг, дошли на идеју да се једном годишње бира европска престоница културе. Њихов циљ је био да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима. Исте године пројекат је покренут резолуцијом Европске Уније, а убрзо је постала један од најпрестижнијих догађаја у Европи. Више од 40 европских градова је од тада понело ову титулу.