Мање је вероватно да ће јаје пући ако падну на страну, показују експерименти спроведени са више од 200 јаја. Али, шта то значи када је у питању најбољи начин да разбијете јаје за доручак? Не много, јер је ломљење око средине и даље ефикасан начин да се добије жуманце и беланце који лагано истичу.
Научници кажу да ово откриће може помоћи при кувању јаја у лонцу - испуштање јаја у воду у хоризонталном положају мање вероватно изазива случајну пукотину.
Често се мисли да су јаја најјача на својим крајевима - уосталом, тако су и упакована у картону. Ипак, озгледа да заобљено дно јајета преусмерава силу и ублажава удар, преноси агенција АП.
Али када су научници вршили компресиони тест стискајући јаја у оба правца, она су пуцала под истом количином силе.
"Забава је почела кад смо мислили да ћемо добити један резултат, а онда смо видели нешто друго", кажу. Истраживачи су спроводили симулације и испуштали јаја хоризонтално и вертикално са три мале висине, до 10 милиметара. Резултат је био да су јаја испуштена у хоризонталном положају пуцала ређе.
Научници су открили да је средишњи део јаја флексибилнији и да апсорбује више енергије приликом пада пре него што дође до пуцања.
Јаје - незаобилазна намирница избалансиране исхране
Ова намирница је богата антиоксидансима, протеинима, витаминима А, Д, Е и скоро да не садрже угљене хидрате. Добар су извора холина, важног нутритијента, неопходног за нормално функционисање ћелија, а и Омега-3 киселине, које су битне за рад срца се налазе у јајима. Иако су богате корисним супстанцама, спадају у нискоклоричну храну а једно јаје има око 78 калорија.