Магазин

Уклете куће у Јапану по ниској цени: Шинзо Абе није хтео у резиденцију бившег убијеног премијера

Постоји неколико милиона напуштених стамбених објеката само у Токију и ово почиње да представља проблем за земљу. Цене изнајмљивања или куповине ових места су прилично ниске, али прави проблем су духови у њима.
Уклете куће у Јапану по ниској цени: Шинзо Абе није хтео у резиденцију бившег убијеног премијера© Pexels/Ryutaro Tsukata

Купити или изнајмити стан у Токију је велики изазов. Цене су огромне, а квадратуре изузетно мале. Ипак, постоји велики број празних апартмана и кућа у мањим градовима чије су цене значајно ниже од других некретнина. Упркос прихватљивим цифрама, ови објекти могу годинама бити напуштени, док се потпуно не сруше.

Разлог за ниже цене није квалитет градње или удаљеност од града - Јапанци избегавају ова места, јер верују да су уклета, то јест да да духови/душе становника и даље бораве у стану у ком су преминули.

Овакви објекти се називају ''ђико букен (ђико – несрећа, букен – некретнина)'', то јест ''стигматизоване некретнине''. Ово су куће у којима су последњи становници умрли на ''несрећне'' начине (убиство, самоубиство или умирање у самоћи, када је тело пронађено данима касније...). Верује се да њихове душе остају у простору у коме су провели последње тренутке живота.

Веровање у духове је толико изражено у Јапану, да је дуго била популарна гласина о бившем убијеном премијеру земље двадесетих година прошлог века. Наиме, Шинзо Абе, који је преминуо у јулу прошле године, наводно није желео да живи у службеној резиденцији, јер је веровао да у њеним просторијама и даље налази дух овог убијеног премијера.

Пошто постоји мноштво оваквих објеката, у Јапану постоје агенти за некретнине који се искључиво баве њиховом продајом. По правилима, купац мора бити обавештен о историји места и смрти које су у њему забележене. Неке агенције покушавају да их представе на шаљив начин, говорећи да су цене ниске и да ''сигурно нећете бити усамљени''.

Међутим, сврха оваквих послова није само спашавање објеката од пропадања или рушења, већ и едуковање о поштовању преминулих и прихватању смрти. Поред тога, циљ агената је да старањем о објектима помогну породицама преминулих (ако нису били сами) током жалости.

Према агентима, постоје људи које не дотичу овакве приче и желе да купе стан због ниже цене. Ипак, већина се устручава.

Осим смрти на локацији, агенти морају обавестити заинтересоване купце о следећим детаљима:

Ако је место у околини познате криминалне групе, или ако је култ саградио и боравио у објекту. Такође, купац мора знати да ли је у близини бунар (бунари имају фолклорно значење у Јапану, везано за духове), канализациони одвод или крематоријум. На крају, важно је напоменути да ли је на локацији често било пожара или поплава у прошлости.

Веровање у духове је индивидуална ствар. На западу, ''онај свет'' је најчешће алат за холвидуске драме или туристичке атракције, док се у Јапану ова тема третира са много више страхопоштовања. Могуће је извући златну средину између два различита става и бити свестан неизбежности смрти, али и третирати је као основни део живота.

image