Магазин

Јога положаји за ублажавање болова у доњем делу леђа

Бол у доњем делу леђа често је последица дугог седења у неудобном положају. Јога је систем који нам, између осталог, помаже да се осећамо боље, али и да се ослободимо напетости и болова у леђима.
Јога положаји за ублажавање болова у доњем делу леђа© unsplash/ Eneko Uruñuela

Лепота јоге је у томе што не морате да будете јоги или јогина да бисте искористили њене предности. Јога је систем вежби који је прилагођен свакоме, без обзира на узраст и физичку спремност.

Предлажемо вам вежбе које можете радити сами, у свом дому: 

Положај детета

Раширите колена онолико колико тело дозвољава, сместите стомак на под а руке што даље на подлогу. Чело је на поду, дишемо кроз нос и остајемо у положају онолико колико прија. Ово је релаксирајући положај који благо истеже доњи део леђа.

Из овог положаја удаљавајући полако руке од тела, подижемо се на колена.

Положај мачке-краве

Колена су у ширини кукова, дланови су на поду размакнути у ширини рамена. Не померајући дланове и колена са удахом подижемо главу, поглед ка плафону, као да правимо "седло" у леђима. Издахом извијемо кичму, браду сместимо ка грудном кошу, поглед према пупку. Наизменично поновимо ова два положаја од 3 до 5 пута.

Овај положај не само што ослобађа напетости доњи део леђа, већ је опушта и у данима циклуса код жена.

Положај пса

Ноге су на поду у ширини кукова, дланови такође на поду у ширини рамена. Померајући карлицу благо је приближавамо поду док је поглед ка плафону, у положају смо пса који гледа горе. Полако подижемо карлицу од пода, савијемо леђа, поглед ка стомаку - долазимо у положај пса који гледа доле.

Овом вежбом ојачавамо рамени појас и леђа. Вежбу изводимо полако, до прага издржљивости и фокусирани смо на дисање кроз нос. Поновити 3-5 пута.

Положај троугла

Ноге су раширене, тако да размак одговара дужини наше ноге. Лева нога je окренута ка левој страни, руке су раширене у страну. Са удахом полако клизимо левом руком низ леву ногу, ка стопалу (уколико можете спустите руку до стопала), окрећемо главу како бисмо погледали десну руку коју смо испружили изнад нас. Остајемо у овом положају пар секунди, уз дисање. Поновимо све са десном ногом.

И ову вежбу поновимо 3-5 пута. Вежбе изводимо полако и све време пазимо на дисање. 

image
VV inauguration
banner