Магазин

Како преживети повратак на посао после новогодишњих празника и не "сагорети" већ у првој недељи

Дакле, децембар је готов и јануар је почео. Све оно што сте одложили у празничној сезони сада je дошло на ред да се тиме позабавите. Иако крилатица "Нова година, нови ја" звучи занимљиво, није баш узбудљиво када дође време да се покренете на почетку године. Иако су неки срећници можда још увек на одмору, већина нас мора да се врати на посао. Како да то урадите, а да се не осећате апсолутно грозно?
Како преживети повратак на посао после новогодишњих празника и не "сагорети" већ у првој недељи© freepik/ rawpixel.com

Постпразнична меланхолија - стање у коме се осећај депресије појачава, а сазнање да се враћамо регуларном животу и радним обавезама тишти и више него обично. Како се изборити са осећајем да нам је све тешко и како у пословну нову годину ући са што мање стреса?

Повратак на посао након празника увек је стресан – спајали су се празници и више од недељу дана није се радило, време се проводило са породицом и пријатељима код куће или изван града. За то време мејлови су се само гомилали, а нови пројекти почеће већ данас. 

И сада све испочетка: одлазак у канцеларију, састанци којима се не назире крај, мејлови који стижу један за другим и телефон који се усијао од позива. Повратак из празничне идиле у свакодневицу прави је изазов уколико се не припремимо на прави начин и у радни процес уђемо постепено. Шта то практично значи?

Вратите се са одмора да или два раније

Првенствено, са одмора се треба вратити макар дан или два дана пре поласка на посао, како бисмо се адаптирали и припремили на промену животног ритма. Током првих радних дана нове године од велике је важности да се на пословном плану не префорсирамо и колико је могуће сачувамо лепе успомене на то како смо провели празнике – а уколико сте расположени, увек можете са колективном организовати и неформални сусрет како бисте разменили утиске са одмора и искуства са путовања.

Пробудите се раније

Можда изгледа нелогично, али буђење мало раније него обично, првог дана када се вратите на посао након празничне паузе, може вам помоћи да се лакше вратите свом распореду и смањите део анксиозности коју можда осећате због повратка. Психолози препоручују да започнете дан брзом шетњом или трчањем напољу (уколико временски услови дозвољавају), или неком другом кратком вежбом, која ће покренути ваш ум и припремити вас за нове пословне подухвате.

Ако вам не одговара вежбање ујутру, покушајте са петоминутном медитацијом или вежбом дубоког дисања, да бисте смирили ум и покренули ослобађање ендорфина, хормона "среће".

Поставите реална очекивања

Велики део страха који људи осећају када се враћају на посао после празника може се приписати притиску да буду у "ниском старту", односно спремни за улазак у нову пословну годину у пуном капацитету. Међутим, оно што се саветује је, да будете слободни да са својим руководиоцем поразговарате о плановима који вас очекују и поставите заједно јасна очекивања, дефинишете ваше одговорности и приоритете за почетак године, као не бисте одмар "сагорели" и доживели бурнаут . Нико не би требало да очекује да сте прочитали сваки имејл и решили сваки проблем који је могао да се појави на крају претходне године, али бити проактиван у комуникацији везано за пословне задатке је врло препоручљиво, јер тада ваши сарадници и надређени тачно знају шта могу да очекују од вас.

Направите план

У нову годину, у складу са новогодишњим резолуцијама улазимо добро организовани, зато пре почетка нове радне недеље и отварања сандучета електронске поште направите план на неколико недеља унапред, структурирајте предстојеће радне задатке, састанке и остале пословне обавезе које одузимају доста времена и распоредите их тако да не угрожавају радни процес, али ни преко потребно време за одмор, како продуктивност не би опала већ у првим радним данима нове године.

Меланхолично стање у коме се већина нас нашла током јучерашњег и данашњег дана сасвим је природно, према речима психолога Марије Игнатијеве, док са друге стране, да таква празнична атмосфера траје вечно, у неком моменту прерасла би у рутину и изгубила своју чар. Зато је, између осталог, важно да одмор прилагодимо својим жељама и потребама и максимално искористимо време које имамо за "пуњење батерија", па свежи и пуни елана уђемо у нове победе, приватне и пословне.