Магазин

"Москвич" поново на улицама Русије - у бившој фабрици "Ренo" производиће се домаћи аутомобили

Најављује се враћање првог руског аутомобила - Mосквич. Овај "народни" бренд, назван по становницима руске престонице, помоћи ће да се оживи ауто индустрија земље. Русија ће користити бившу фабрику "Ренo" у Москви, за производњу домаћих аутомобила.
"Москвич" поново на улицама Русије - у бившој фабрици "Ренo" производиће се домаћи аутомобилиGetty © Getty Images

Након одласка једног броја произвођача аутомобила са тржишта Русије (као знак протеста против специјалне војне операције у Украјини ), Москва је донела одлуку да производи домаће аутомобиле у фабрикама које су некада припадале страним произвођачима.

Први "Москвич" је рођен на производним линијама изнетим из поражене Немачке. "Москвич" на руском значи "становник Москве". Био је то први совјетски аутомобил направљен 1940. године, пре почетка Другог светског рата у Русији, чија је производња обустављена после немачког напада. До тог тренутка произведено је 500 аутомобила.

После Другого светског рата, победнички СССР је као ратну репарацију (посебан облик накнаде ратне штете) узео из фабрике "Опел" производне погоне за производњу модела "Кадет" и инсталирао их у фабрику која је производила "КИМ"(касније преименовано у "Московску фабрику малих аутомобила – МЗМА"). Тако је настао први модел - "Москвич-400".

Шездесетих година је цветао извоз ових аутомобила-продавали су се и на Западу

Касније произведен "Москвич-402", ауто који се показао издржљивим на великом минусу, постао је народни аутомобил. Са мало измењеним дизајном, заменио га је "Москвич-408", а с обзиром да је овај аутомобил био "двојник" предратног Опел Кадета (који је једноставно произведен под другим именом), шездесетих година прошлог века, извоз је цветао, аутомобили су се продавали и на Западу.

Русија је оживела свој стари бренд због одласка страних аутокомпанија, али шта је са конфигурацијом и додатном опремом

Након што је "МЗМА"  је променио име у "ОАО Москвич", почетком двехиљадитих поднет је захтев за банкрот, и 2002. године ова фабрика је престала са радом. У помоћ је притекао "Рено" Француска па су заједно са московском администрацијом основали компанију "Автофрамос", која је каснија преименована у "Рено" Русија. Увезени су комплети за склапање аутомобила и започета је производња готових аутомобила.

Ово је била суштина делатности "Реноа" Русија, али је 2022. године, у оквиру антируских санкција, Рено одлучио да прода своју фабрику Москви. Власти главног града саопштиле су планове за национализацију бившег московске фабрике "Рено" и производњу новог аутомобила. Тако је "Москвич" поново "оживео".

image