Магазин

Интуитивна исхрана за здрав однос са храном

Како да слушањем свог тела елеминишемо осећај кривице због оног што једемо
Интуитивна исхрана за здрав однос са храном© Unsplash/Farhad Ibrahimzade

Истраживања показују да је једна од највећих користи интуитувне исхране успостављање здравог односа са храном на менталном нивоу. Када сами одлучимо да променимо режим исхране, први корак је избацивање одређених намирница, смањење порција или потпуно ограничавање на један или два оброка дневно. Иако су ови системи ефектни за брзо мршављење, нису здраво и одрживо решење на дуже стазе. Принцип строгог ограничавања може да доведе до изгладнелости и немоћи. У екстремним случајевима, може доћи и до озбиљних поремећаја у исхрани.

Они који практикују слушање свој тела имају стабилније самопоуздање и мање склоности ка депресији и анскиозности. Такође, мање оптерећења изгледом и исхраном поправљају квалитет и ритам свакодневног живота.

Како стећи овакав поглед на исхрану? За почетак, морамо научити да читамо сигнале које нам тело шаље и да имамо поверења у њих. Поделићемо са вама неколико главних принципа оваквог режима према књизи "Интуитивна исхрана: Револуционарни програм који делује":

 1. Одбијање "дијеталног" размишљања

Заборавите на брза и краткотрајна решења попут детокса, изгладњивања и ограничавања. Након строгих правила, ментални стрес преовлада и најчешће нас врати на почетак, или долази до преједања.

 2. Уважите своју глад

Ако знате које намирнице вас засите и добре су за ваше тело, не устручавајте се. Уносите све протеине, влакна и угљене хидрате који су вам потребни. Када смо сити, не постоји ризик од преједања или уношења "брзих" калорија у виду шећера.

 3. Помирите се са храном

Храна није непријатељ. Кривица око исхране, у времену где се лако поклекне одређеним стандардима лепоте и тежине, је проблем за многе. Прихватајте је као гориво, али и уживање. Можете да затражите и стручну помоћ у случају да вам је мењање начина размишљања тежак корак.

 4. Вежбе као уживање

Тренинг, као и здрава исхрана, не би требало да буде казна. Када вежбате, потрудите се да заиста осетите своје тело како се покреће, како дишете и како вам се подиже расположење. Добар план даје резултате, али не представља психолошки стрес и "обавезу".

Главни циљ интуитивне исхране је елеминисање негативних мисли о храни. Самим тим, побољшавамо однос са својим телом и доносимо праве изборе у складу са нашим потребама и у комбинацији са саветима стручњака.

image