
Ова једноставна свакодневна навика може помоћи да снизите крвни притисак

Флаваноли, познати и као катехини, природна су биљна једињења која делимично дају биљкама боју и штите их од сунчевог зрачења и штеточина. Има их какау, зеленом и црном чају, грожђу, јабукама и појединим бобицама. Дају онај благо горак укус који осетите у црној чоколади или јаком чају.
Научници се већ дуго интересују за њихове здравствене ефекте те једно истраживање из 2022. године указује да ова једињења могу да смање ризик од смртности услед кардиоваскуларних болести. Скорашње студије су испитивале низ намирница и суплемената богатих flavan-3-ols, укључујући какао, чај, грожђе, јабуке и изолована једињења попут епикатехина, и мериле њихов утицај на два важна кардиоваскуларна показатеља: крвни притисак и дилатацију посредовану протоком (FMD), која показује колико добро функционише унутрашња облога крвних судова.
Студије су се кретале од краткорочних (једна доза) до дугорочних интервенција које су трајале недељама или месецима. У просеку, учесници су конзумирали отприлике количину која се налази у две до три шоље чаја, једној до две порције црне чоколаде, две кашике какао праха или неколико јабука.
Редовна конзумација довела је до просечног пада крвног притиска у ординацији од 2,8 mmHg систоличког и 2,0 mmHg дијастоличког. За особе који су почели са повишеним крвним притиском или дијагностикованом хипертензијом, користи су биле још веће са смањењем систолног притиска до 6-7 mmHg и дијастолног 4 mmHg.
То је упоредиво са ефектима неких лекова за крвни притисак који се издају на рецепт и могло би значајно смањити ризик од срчаног и можданог удара. Такође, откривено је ова једињења могу помоћи у заштити крвних судова кроз вишеструке путеве. Нежељени ефекти су били ретки и обично благи и ограничени на мање проблеме са варењем.
Подршка здрављу срца
Иако су највеће користи забележене код особа са високим крвним притиском, чак су и људи са нормалним вредностима приметили побољшање функције крвних судова. Ово указује да флаваноли могу помоћи у превенцији кардиоваскуларних проблема пре него што се појаве.
Висок крвни притисак један је од главних узрочника болести срца широм света, чак и када не достигне нивое који се сматрају потпуном хипертензијом (140/90 mmHg или више). Недавне смернице Европског удружења за кардиологију сада признају да чак и повишен крвни притисак (120-139 систолни и 70-89 дијастолни) носи повећан ризик.
Лекари као прву линију превенције препоручују промене начина живота, нарочито исхрану и физичку активност. Међутим, пацијенти, па чак и здравствени радници често немају јасне и конкретне смернице о томе која храна заиста доноси корист. Ови резултати помажу да се тај јаз попуни показујући да повећање уноса флаванола кроз свакодневну храну може бити једноставан, научно поткрепљен начин за подршку здрављу срца, пише Science alert.
Шта је са суплементима
Неке студије су тестирале суплементе или изолована једињења flavan-3-ols, али су она генерално показала мање ефекте него интегралне намирнице попут чаја или какаа. То може бити зато што друга корисна једињења у интегралним намирницама делују заједно, побољшавајући апсорпцију и ефикасност.
Тренутно се чини и безбеднијим и ефикаснијим фокусирати се на унос flavan-3-ols из хране него на суплементе у високим дозама, посебно за људе који узимају лекове, јер интеракције нису у потпуности схваћене.


