Магазин

Алек Болдвин ће бити оптужен за убиство из нехата

Коначно подизање оптужнице за убиство Халине Хачинз, директорке фотографије током снимања филма ''Раст (Rust)'' се очекује крајем месеца
Алек Болдвин ће бити оптужен за убиство из нехатаGetty © Mike Coppola

Поред глумца, за убиство из нехата ће бити оптужена и оружарка на филму, Хана Гутијерез Рид.

Трагедија се догодила у октобру 2021. године и од тада су прикупљене многе изјаве, докази, али су и оспорене разне гласине.

Болдвин је наводно уперио пиштољ у Халину и још једног запосленог, који је био повређен, али Халина је преминула убрзо након што је пренета у болницу. Глумац је више пута изјавио да није повукао окидач, као и да није знао да је пиштољ био напуњен.

Окружна тужитељка Санта Феа у Новом Мексику је изјавила да нико није изнад закона, као и да је видела довољно доказа и уверена је у оптужбу.

Постоје две различите оптужнице за Болдвина и Гутијерез. Прва је оптужба за убиство из нехата где је потребно доказати да је у питању била немарност за безбедност на филмском сету. Поред 18 месеци у затвору, укључено је и пет хиљада долара казне. У случају да се докаже да није само реч о немарности, већ могуће "унапређење" (пуњење) ватреног оружја, зарад бољих ефеката у филмз, казна може бити и до пет година затвора.

Према колегама и сарадницима, Хана Гутијерез је наводно често била немарна у свом послу, као и да је својевремно током снимања дала пиштољ и једном детету. 

Болдвин је изјавио да је само вежбао извлачење и држање пиштоља, као и да није дирао окидач. 

''Неко је одговоран, али сигуран сам да то нисам ја. Искрено, да сам помислио да је моја кривица, убио бих се. То не изговарам олако,'' рекао је у интервјуу за Еј-Би-Си Њуз (ABC News), месец дана након инцидента.

Раније, муж преминуле Халине Хачинз је отужио је Болдвина за смрт супруге. На крају су постигли примирје, у коме је наведено да ће Хачинз бити копродуцент филма, када се снимање буде наставило, у знак сећања на покојну супругу.

Ипак, глумац је изјавио да, у случају да буде оптужен за убиство, његова каријера ће бити готова. Његов адвокат, Лук Никас, сматра да је оптужба неправедна и додао ''Господин Болдвин није могао да зна да ће пиштољ бити напуњен, као и да постоји било какво напуњено ватрено оружје на сету. Ослонио се на професионалце с којима је радио, који су га уверили да је празан. Борићемо се против ових оптужби и победићемо''.

Помоћни режисер Дејв Холс, који је пружио глумцу смртоносни пиштољ, добија шест месеци условне казне.

image