Магазин

Шта је Да Винчи метод: Како да уђете у фазу да вам све иде од руке

Да ли је јурњава за успехом и новцем, по цену свега осталог у животу вредна тога? Кажу да успех долази само онима који вредно раде, фокусирајући се искључиво на постављени циљ. Али, да ли постоји начин који нам може помоћи да до задатог циља дођемо уз мање напора и стреса, имајући време и снагу за задовољства која пропуштамо док само радимо?
Шта је Да Винчи метод: Како да уђете у фазу да вам све иде од руке© freepik/ garetsvisual

Сматра се да је онај који превазилази све препреке, иде "главом кроз зид" ка циљу који је себи поставио, бори се са свим потешкоћама и достиже циљ по сваку цену - пример који треба следити. И сви верујемо у то, а када схватимо да ми сами не можемо исто тако, са једнако елана и воље, почнемо са преиспитивањем сопствене вредности и способности. Ипак, оно што заправо треба да се запитамо није да ли смо и колико способни, већ да ли је јурњава за успехом по цену свега осталог у животу вредна тога. И да ли постоји неки једноставнији и мање мазохистичан начин за остваривање својих снова који неће разорити све остале сегменте живота док се за њих боримо. "Да Винчијев метод" - своју визију на који начин до успеха доћи, а не изгубити разум, поделила је Марија Самарина, експерт за рад са подсвешћу, предузетница и блогер.

Потребно је ући у "ток" - шта је то и како он ради

Ко је макар једном упао у такозвани "ток" ни са чиме га не може помешати. Ток би се најбоље могао описати као стање у коме нам се чини да све иде "као по лоју". Све коцкице као да се пред очима склапају: срећемо праве људе, околности се намештају тако да нам омогућавају да несметано реализујемо све планиране активности, а осећај у нама као да говори "каква си ти срећница". Већина успешних људи уме да уђе у "ток" и у њему буде довољно дуго. Иако делује недостижно и апстрактно, и ово је вештина која се вежба, а постоје конкретне технике које нам у томе могу помоћи.

Подсвест је наш компас

Наша реалност зависи од онога што се у нашој подсвести акумулира током времена, па тако окружење, околности, поставке које имамо и програми у нашој глави дефинишу и нашу личност формирајући уникатан склоп састављен од навика, личних преференци и спонтаних реакција. Сва информација која нам долази из спољашњег света обрађује се тим програмима, а као излазни податак добијамо сопствену слику и поглед на живот. Једна иста ситуација, један исти улазни податак, након обраде, код дверазличите особе, даје потпуно две различите слике за онога ко је у себе сигуран, и онога ко за себе мисли да је губитник. Тако је и са новцем, онима који сматрају да је он прљав, новац никада неће доћи. А неће доћи ни успех, нити једна позитивна ствар.

Дакле, нама се дешава управо оно на шта смо "испрограмирали" наш мозак, а уколико нам се стање ствари не допада, промене крећу не од околине или околности, већ од нас самих. На путу ка успеху постоји неколико важних етапа:

Потрага за позитивним поставкама - брисање старих и уписивање нових

Први корак у потрази за позитивним поставкама је није сама потрага, већ ослобађање подсвести од оних негативних, које нам сметају и спутавају, како би се новим, корисним и позитивним направио простор. То је као када желимо да инсталирамо нови програм на рачунару коме је меморија пуна. "Да Винчијев метод" помаже да се та замена "старо за ново" одради доста брзо и ефективно. На пример, уместо да кажемо "Никада нисам болесан/а" треба да се каже "Увек сам здрав/а". Коришћење негација, негативних префикса или речи које имају негативан контекст попут "не", "никада" "ништа" и томе слично са собом носе негативне вибрације, а како би наша подсвест креирала позитивну реалност, потребно је да поставке имају такве вибрације. Ипак, важно је имати у виду да овај метод није чаробна пилула коју ћемо једном прогутати и заувек имати позитиван резултат, већ инструмент који ће нам у раду на подсвести, који траје читавог живота, помоћи.

Отпуштање љутње - скидање терета прошлости даје нам снагу да пловимо даље

Да би "ток" могао да вас усмерава и носи на путу ка успеху, потребно је да пустите све љутње, разочарења и терет из прошлости. Један од најтежих задатака када је у питању "Да Винчи метод" је право је ова – прихватање и опраштање свима који су нас повредили, било да су то родитељи, пријатељи или неко трећи. Данас се већина људи одлучује да свој терет прошлости носи на леђима, а уместо тога да буду срећни бирају да буду незадовољни животом и околностима, често копајући по свом терету и присећајући се свега. Наравно, скидање терета прошлости није једноставан посао, а најбоље је кроз процес пролазити са психотерапеутом, који ће усмеравати и помоћи да се пронађе оптимална динамика. На крају процеса добићете утисак као да имате весла, а сами ћете моћи да препознате када је време да убрзате кроз "ток", када да успорите, коју "златну рибицу" да уловите и поред ког острва да застанете да бисте му се дивили.

Проналажење сопственог призвања - шта је то у чему смо јако добри

Крајње је важно да свако од нас пронађе оно у чему смо јако добри. Наш таленат - а имамо га сви, може бити оно што ће нама причињавати задовољство, а другима корист. Посао који радимо са задовољством и који волимо увек ће бити на цени и добро плаћен. Када пронађемо свој позив, своје призвање, даваћемо оно чиме смо богати, чега у нама има на претек, а заузват добијати ресурсе за даљи напредак. Кључ је проналажење онога у чему смо екстремно добри и неговања тог позива.

Анализирање информација

Увиђање синхронизације и узрочно - последичног следа догађаја, је вештина која је од кључног значаја за напредовање у животу. Када живимо у стању "тока" све око нас наводи нас на пут, указујући нам на путоказе на које можда не бисмо обратили пажњу и наводећи нас на ситуације које ће нам дати неку вредност. И јако је важно отворити четворо очију и умети распознати те знакове крај пута и интерпретирати добијену информацију на прави начин.

image