Магазин

Ово је европски град са најбољом традиционалном храном - а није у Италији, Шпанији ни Француској

Иако многи путници посећују земље попут Италије, Француске и Шпаније управо због хране, нова студија открива изненађујуће дестинације у Европи које би требало да посетимо ако желимо да једемо "аутентичне" и "традиционалне" специјалитете.
Ово је европски град са најбољом традиционалном храном - а није у Италији, Шпанији ни ФранцускојGetty © Jorg Greuel

Многи љубитељи хране путују у Италију, где би, на пример, могли да пробају аутентичну напуљску пицу у њеном родном граду Напуљу, а ту су и Лион у Француској, познат по ресторанима с Мишленовим звездицама, као и сунчани Сан Себастијан у Шпанији, славан по морским пинчосима уз плажу. Међутим, ниједна од ових дестинација није заузела прво место као "најтрадиционалнија" гастрономска европска дестинација.

Истраживање компаније "Сага" обухватило је преко 5.000 ресторана у 125 градова широм Европе, користећи Гугл рецензије и анализирајући колико често се појављују речи "аутентично" и "традиционално", као и укупне оцене гостију. Резултат је показао да је за најбољу локалну кухињу прво место припало Будимпешти - тако да би можда било добро да Лион и Сан Себастијан оставите за неку наредну прилику, преноси "Тајм аут".

Будимпешта, најпознатија по баровима у рушевинама и термалним купалиштима, све више се истиче као озбиљан кулинарски центар, са новим Мишленовим звездицама које се сваке године додају њеној гастрономској сцени. Карактеристична јела укључују обилни и ароматични гулаш - богату супу од говедине и паприке, пилећи паприкаш са киселом павлаком, као и чувене Гундел палачинке пуњене румом, натопљене сувим грожђем и орасима.

Питерџон Кресвел, стручњак портала "Тајм аут" за Будимпешту, препоручује резервацију стола у ресторану Боркoнји, који носи Мишленову звездицу и служи иновативну мађарску кухињу, или у Розенштајну, где традиционални породични рецепти представљају понос јеловника.

На другом месту налази се Пиреј у Грчкој. Често је у сенци античке славе Атине, али овај приморски град нуди изузетну кулинарску понуду. Као највећа лука у земљи, Пиреј је прави рај за љубитеље морских плодова: Сочне дaгње, печена хоботница, топле рибље чорбе и хрскави пржени бакалар су само неки од специјалитета. За десерт, у понуди су свеже лукумадес - златне крофнице преливене медом, за које се прича да су у њима уживали победници Олимпијских игара у старој Грчкој.

Међу другим европским градовима који нуде врхунску "аутентичну" кухињу издвајају се Беч у Аустрији, Валета на Малти и Праг у Чешкој. Иако Италија и даље има значајну гастрономску традицију, њени градови су знатно ниже рангирани - тако је, на пример, Милано заузео тек десето место.

Десет европских градова са најбољом традиционалном храном су:

  1. Будимпешта, Мађарска

  2. Пиреј, Грчка

  3. Атине, Грчка

  4. Беч, Аустрија

  5. Краков, Пољска

  6. Праг, Чешка Република

  7. Валета, Малта

  8. Варшава, Пољска

  9. Минхен, Немачка

  10. Милано, Италија

image
Live