
Вештачка интелигенција је и у кухињи: Први АИ шеф осмислио "диносаурус тартар" - да ли бисте пробали

У Дубаију се појавио необичан гастрономски пројекат у коме рецепте не пише човек, већ вештачка интелигенција. Јеловник је заиста нешто другачије, јер га је сачинио неко ко никада ништа није пробао.
У ресторану WooHoo овај необични јеловник дело је компјутерског програма познатог као шеф Aiman. Иако физички не припрема јела у кухињи, ресторан тврди да је свако јело "обликовано његовим планом и развојем рецепата заснованим на вештачкој интелигенцији". Најнеобичније од ових јела, које је генерисала вештачка интелигенција, јесте мистериозно назван "диносаурус тартар".
Према наводима ресторана, идеја је да се "поново створи укус изумрлих гмизаваца". По цени од око 57 долара, јело наводно има укус мешавине сировог меса и служи се на пулсирајућем тањиру који изгледа као да дише. Упркос фасцинантном називу, ресторан остаје тајанствен када је у питању стварни садржај њиховог диносаурус тартарa. Није откривен рецепт, али мени потврђује да садржи патку.
Остале необичне ставке на менију укључују путер од алги, који се служи уз говедину кувану у јапанском глиненом лонцу. Иако то можда звучи необично, алге су заправо изузетно богате природним једињењима која појачавају укус. Ова једињења храни дају слани, "умами" квалитет, због чега алге делују као снажан природни појачивач укуса.
Међутим, чак и најодважније гурмане могло би да одбије печено пиле које се служи на кедровом дрвету. Ово се вероватно односи на врло младо пиле.
Иако кувару недостаје чуло укуса, власници ресторана инсистирају да би ова јела, која је осмислио, требало да буду изузетно укусна. Према наводима ресторана, вештачка интелигенција је тренирана на хиљадама рецепата и деценијама кулинарских истраживања и молекуларне гастрономије. Бот користи "податке о комбинацијама укуса, хемији хране и преференцијама гостију" да би креирао своја јела.
Један од оснивача ресторана, каже да ће његов шеф Aiman једног дана постати "следећи Гордон Ремзи, али у облику вештачке интелигенције.
"Могуће је да ће вештачка интелигенција једног дана правити боља јела од људи".
За сада, процес кувања и даље захтева људски допринос, пише Дејли мејл.


