Магазин

Пет разлога зашто је планинарење добро за здравље

У последње време све више људи се бави планинарењем, јер има бројне добробити за физичко и психичко здравље.
Пет разлога зашто је планинарење добро за здравље

Уколико вам је досадила рутина вежбања у затвореном простору, неколико је разлога зашто би планинарење било добар избор за вас.

1. Добро је за здравље срца

Планинарење повећава број откуцаја срца, што помаже у побољшању аеробне кондиције и издржљивости. Временом, тело се прилагођава и пешачење може бити дуже, брже и интензивније. Студије су показале да редовно умерено планинарење може значајно смањити хипертензију, побољшати толеранцију на глукозу и смањити ниво „лошег“ холестерола током времена.

2. Помаже нашем мозгу да ради боље

Планинарење има оно што остала вежбања немају - захтева навигацију, јер док планинаримо, мозак обрађује сваки камен и корен на који наилазимо, и процењује шта је потребно да се пређе преко препрека. Са вежбањем, мозак постаје вештији у процењивању ових препрека. Мишићи ногу и дубински мишићи, стално учествују и скупљају се, како би обезбедили стабилност, па се и равнотежа побољшава.

3. Помаже да останете мирни и срећни

Истраживања потврђују предности боравка у природи током вежбања. У поређењу са шетњом градским пејзажом, шетња зеленим површинама помаже нам да се опоравимо од менталног умора. Такође су истраживања открила, да су људи који проводе време шетајући у природи, мање узнемирени и мање пате од сталног размишљања о истим бригама. Све ово би требало да помогне у заштити од депресије.

4. Помаже изградњу мишића

Планинарење је одлична вежба за скоро сваку већу мишићну групу у телу. Ходање узбрдо ангажује глутеусе, тетиве и потколенице, док планинарење низбрдо ангажује чланке и кукове. Мишићи руку и леђа могу се ојачати током планинарења употребом штапова за планинарење.

5. Помаже у мршављењу

Aко желите да смршате, планинарење је одличан начин да то урадите. Број потрошених калорија током планинарења зависи од много фактора, као што су тежина, пол и аеробни интензитет, али ако тек почињете, чак и лагано планинарење може довести до постепеног губитка тежине.

Ако одлазак у теретану није ваша идеја забаве, покушајте са планинарењем! То је одличан тренинг за цело тело али и начин да се смири ум и ослободи стрес.

 

image