Алкохол, храна и алергијске реакције: Шта нас најчешће угрожава за празнике

Нова година је време мандарина, слаткиша, пенушавог вина и богатих трпеза. Зато не чуди што су за многе празници период када се јављају и тегобе попут свраба, необјашњивог осипа, цурења носа или чак озбиљнијих здравствених проблема. Зашто се алергије управо током празника јављају чешће него иначе?

Богате трпезе су створене за уживање, али често лака доступност храни води не само до претеривања, него и могућих реакција на разна јела. Али, није свака реакција која личи на алергију заиста алергија, појашњавају лекари. Током новогодишњих празника појачане реакције на храну могу бити двоструке природе, према речима руског имунолога Владимира Болибока. Разлог лежи у обиљу "провокатора" на празничном столу, који могу изазвати и праву алергију и њене "имитаторе". Зато је важно знати ко је у ризику и како да празнике не покваримо здравственим тегобама.

Први тип је права алергија на храну

Имуни систем реагује на одређени протеин у намирници. "Организам ствара IgE антитела која покрећу ослобађање хистамина, сигнал да је у тело ушао 'непријатељ', објашњава лекар.

Реакција се развија брзо, од неколико минута до два сата, и може бити веома опасна. Симптоми укључују копривњачу, свраб, оток лица и усана, цурење носа, отежано дисање, мучнину, повраћање, па чак и анафилактички шок - нагли пад притиска, гушење и губитак свести. У случају анафилаксије неопходна је прва помоћ и позив хитној служби. Важно је знати да и најмањи траг алергена може изазвати бурну реакцију.

Други тип су псеудоалергијске реакције, које нису повезане са имуним системом.

Симптоми личе на алергију, али су обично блажи, а ризик од анафилаксије је минималан. Како објашњава др Болибок, што се већа количина ове хране поједе, нарочито на празан желудац, реакција је израженија.

Међу честим провокаторима су:

Управо псеудоалергије најчешће долазе до изражаја током празника, због обиља овакве хране на новогодишњем менију, пише Комсомољска правда.

Опез са алкохолом

Алкохолна пића су најчешћи окидач непријатних реакција за празничним столом, јер садрже хистамин, тирамин и сулфите и истовремено појачавају апсорпцију алергена из хране. Посебно су проблематични шампањац, црвено вино, пиво и слатки, јарко обојени коктели, као и газирана пића и ликери са вештачким бојама. Ризик додатно повећавају димљени и ферментисани производи, одлежали сиреви, конзерве, маринаде и индустријска храна са адитивима. Код праве алергије, најчешћи окидачи су риба и морски плодови, орашасти плодови, цитруси, чоколада и јаја. Највећу опасност представља истовремено комбиновање више оваквих намирница, које може изазвати реакцију и код особа које раније нису имале алергије.

Како се заштитити

Нема потребе одрицати се славља, али је важно бити умерен и опрезан. Алкохол конзумирати после јела, бирари светлија вина или безалкохолне опције. Димљене производе замените свежим, а старије сиреве мекшим варијантама. Читајте декларације и избегавајте производе са пуно адитива. Ако се јаве благи симптоми (свраб, цурење носа), могу се користити антихистаминици, наравно по савету лекара. Код знакова анафилаксије (нагла слабост, гушење, губитак свести) потребно је одмах позвати хитну помоћ, напомињу стручњаци.