Магазин

Црна чоколада може успорити биолошко старење, кажу научници

Тамна чоколада је годинама важила за један од најздравијих слаткиша, али ново истраживање сугерише да би у њој могло да се крије много више користи него што би и највећи љубитељ чоколаде претпоставио. Наука указује на то да би тамна чоколада могла да помогне телу да стари спорије него што је уобичајено.
Црна чоколада може успорити биолошко старење, кажу научнициGetty © Carol Ungureanu / 500px

Откривено је да теобромин - природна хемикалија из какаа - има јасну повезаност са споријим биолошким старењем. То значи да би овај молекул могао утицати на то како тело стари на ћелијском нивоу, а не само на основу календарских година.

Студија је упоредила концентрације теобромина у крви са епигенетским маркерима старења, који представљају много прецизнији показатељ стварног стања организма. Ови маркери откривају како функционишу ћелије, колико су оштећене, како реагују на стрес и колико добро тело обавља своје основне процесе. У том смислу, биолошка старост је много важнији параметар од хронолошке.

У овој анализи коришћени су подаци од више од 500 учесника из енглеске анализе и још око хиљаду људи из немачке студије. Комбиновањем великих скупова података истраживачи су добили прилику да уоче стабилне обрасце који се не могу једноставно приписати случајности - управо је ту примећена значајна корелација између повишених нивоа теобромина и споријег темпа биолошког старења.

Следећи корак биће да се утврди шта тачно стоји иза те повезаности: Да ли теобромин делује директно на епигенетске механизме, или можда делује у комбинацији са другим биохемијским процесима у организму? То је посебно важно јер чоколада садржи и друга једињења - попут полифенола - који имају снажна антиоксидативна својства и већ су познати по повољном утицају на здравље. Полифеноли се иначе налазе у чају, кафи, воћу и поврћу, као и у црном вину, што додатно отвара простор за нове хипотезе и истраживања.

Тим истраживача је тестирао и друге хемикалије из какаа и кафе, али се њихов ефекат није показао значајним као код теобромина. Ово указује да би управо он могао бити кључни елемент у причи о дуговечности, или барем важан део сложеније комбинације фактора који тек треба да буду разоткривени.

Иако је потребно још истраживања, досадашњи резултати покрећу занимљиву тему: Ако један од главних молекула из чоколаде може успорити биолошко старење, колико још потенцијално корисних механизама лежи у намирницама које једемо свакодневно, а да их не примећујемо? Ово истраживање наговештава да би нека будућа решења за здравље и дуговечност могла стизати из сасвим обичних извора.

Иако стручњаци упозоравају да ово откриће не треба тумачити као зелено светло за повећање уноса чоколаде, истичу да резултати отварају врата разумевању како намирнице које конзумирамо сваког дана могу утицати на дуговечност. Теобромин је већ описиван као недовољно проучен фитонутријент, а неке раније студије повезивале су га са здрављем срца, бољом циркулацијом и блажим стимулативним ефектом, преноси "Индепендент".

image
Live