Изабрано најгоре јело на свету за 2025. годину и изазива згражавање

Гастрономска платформа "Тејстатлас" предлочила је списак најгоре хране на свету - куване животињске главе, кнедле од брашна и животињске крви преплављују листу, али и изазивају снажне реакције код оних који немају желудац за све.
Поменута овчија глава понела је титулу шампиона - глава се најпре обрађује на отвореној ватри (како би се уклонила длака), а затим се кува и једе. Јело се традиционално служи уз пире од репе, желе од рабарбаре и пире-кромпир, нарочито током традиционалног исландског зимског фестивала. Првобитно је настало у време када људи нису могли да приуште да баце било који део меса. Иако важи за веома укусно јело, некима може бити необично то што буквално гледају своју храну у очи.

На другом месту нашло се још једно јело пореклом са Исланда и заправо реч је о избору различитих традиционалних закуски. У његов састав улазе крваве кобасице, димљена јагњетина, ражани хлеб и ферментисано месо ајкуле.

Следећи специјалитет и није тако "страшан" - у питању је традиционално рибље јело које потиче из Шпанији. Припрема се од пастрмке, пршуте, брашна, лимуна, першуна, маслиновог уља и соли. Пастрмка се посоли, уваља у брашно и пржи на маслиновом уљу док не добије златну боју и не буде тек довољно печена. Затим се пуни кратко пропрженим комадићима пршуте, а преко рибе се исцеди лимунов сок. Пре служења, пастрмка на овакав начин обично се посипа ситно сецканом пршутом и першуном.

Бубе и желе од јегуља
Ту су и кнедле тамно браон боје, традиционално везане за северне делове Шведске и финску Лапонију. Припремају се од раженог или јечменог брашна и животињске крви. Иако су се некада најчешће правиле од ирвасове крви, данас постоји више регионалних варијанти које користе крв различитих животиња, разне зачине, а понекад и пире-кромпир. Кнедле се понекад пуне мешавином пропрженог лука и ситно сецкане сланине, а најчешће се кувају у ароматичним бујонима. Обично се служи као прилог, уз пржену сланину или свињетину, путер и џем од бруснице.
На листи се нашло и неколико јела која многима делују необично већ на први поглед. Ту је слатка запечена тестенина карактеристична за Јерусалим, тамне палачинке и кнедле направљене уз додатак животињске крви, као и разне варијанте јела од кромпира из Чилеа, које се кувају, пеку или прже и често служе као прилог. Ту су и пржене свилене бубе, улична ужина на Тајланду, као и желе од јегуља - традиционално јело из Лондона.
