
Ни чоколада ни колачи: Зашто нас кисели купус чини срећнијим

У Србији, кисели купус је једно од неизоставних зимских jeла, а уједно и ферментисана храна која има велике користи за организам. Посебно је хранљив зато што пролази кроз процес ферментације, током којег микроорганизми присутни у купусу разграђују његове природне шећере и претварају у органске киселине. Ферментација почиње када природно присутни квасци и бактерије дођу у контакт са шећерима у купусу.
Током ферментације стварају се услови који подстичу раст корисних пробиотика - бактерија које имају значајне здравствене користи. Пробиотици такође помажу да се храна лакше вари, чиме се побољшава способност црева да апсорбују витамине и минерале које она садржи. Захваљујући различитим сојевима корисних бактерија и ензимима, може да ублажи пробавне тегобе и подржи здравље црева.
Истовремено, кисели купус јача имунитет. Здрава цревна флора доприноси бољој заштити организма од штетних микроорганизама, смањује ризик од инфекција и убрзава опоравак. Уз то, богат је витамином Ц и гвожђем, који додатно подржавају нормално функционисање имуног система.
Утиче на позитивно на распложење
Пошто природно садржи бактерије, конзумирање ферментисане хране, па између осталог и купуса, може да се повећа број добрих бактерија у цревима, што позитивно утиче на расположење.
Правилна равнотежа цревне микрофлоре повезана је са мањим ризиком од депресије, између осталог и зато што неке цревне бактерије природно производе триптофан и серотонин - хормон среће.
Одређене врсте цревних бактерија производе и неуротрансмитер гама-аминобутерну киселину (GABA), који има важну улогу у регулацији расположења, јер је низак ниво GABA повезан са појачаном анксиозношћу и стресом, Вusiness insider.
Низ предности
Ова намирница доприноси мршављењу јер је нискокалорична, богата влакнима и пробиотицима, што помаже да дуже будемо сити те може утицати на смањено таложење масти, иако су потребна додатна истраживања. Утиче и на здравље срца јер влакна и пробиотици могу да помогну у снижавању холестерола и крвног притиска, а витамин К2 смањује ризик од кардиоваскуларних болести, преноси Health line. Исти витамин има важну улогу у очувању здравља и чврстоће костију.
Ипак, за разлику од свежег купуса, кисели купус може да садржи већу количину натријума, па је то важно имати у виду ако водите рачуна о уносу соли.
Највише користи од куповног киселог купуса добићете ако одаберете непастеризоване варијанте које не садрже додатни шећер или конзервансе.

