Лесковачи ајвар, лесковачки роштиљ, сврљишки белмуж, комплет лепиња, златиборска пршута, ужичка пршута су само неки од специјалитета који су дали гастрономски печат и привукли пажњу светских критичара.
У конкуренцији 100 најбољих региона са храном на свету, Србија је заузела две позиције - на 14. месту нашао се регион јужне и источне Србије са просечном оценом од 4,35, док је златиборски округ на 34. позицији са оценом од 4,22, према гастрономском сајту Тејстатлас.
Најбољи регион са храном на свету је италијанска Kампанија са оценом од 4,47, вицешампион је италијански регион Емилија Ромања, док је трећа позиција припала грчком Kриту.
Српска кухиња осваја свет: од комплет лепиње до традиционалних специјалитета
Све више се примећује да је храна наше замље све популарнија и тек сада добија одликовања које је одавно заслужила - комплет лепиња се недавно нашла у категорији најбољих јела на свету, а била је проглашена и за најбољи доручак на свету. Такође, бриљирају и остала јела, те су се пре неког времена међу најукуснијим јелима која долазе из Србије нашли пљескавица, ајвар, моравска салата, сарма, пасуљ.
УНЕСКО, шљивовица - "наздравље"
И наше традиционално пиће, шљивовица, није остало без награде и постало је део културног наслеђа света. Наиме, УНЕСКО је на листу ставио шљивовицу и "социјалну праксу и знање о припреми и употреби шљивовице", као пример значајне културне традиције:
Током празника и породичних окупљања, са шљивовицом се наздравља уз жеље за здравље и благостање. Шљивовица је део традиционалне медицине, као мелем против прехлада и болова, али и као антисептик. Припрема шљивовице преноси се са колена на колено", навео је својевремено УНЕСКО, након што је шљивовица уписана на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа Унеска.