Магазин

Људи разумеју гестове мајмуна

"Дај ми ту храну" - је гест мајмуна који су људи приликом екперимента разумели исправно. Људска врста је задржала способност да разуме древни систем гестова које у комуникацији користе шимпанзе, боноби и остали велики мајмуни, доказало је истраживање.
Људи разумеју гестове мајмуна© pixabay/KELLEPICS

"Шимпанзе и боноби користе око 80 различитих гестова, а њихов "речник" се поклапа у 90 посто ситуација. Изгледа да ови велики мајмуни деле исти комуникациони систем гестова. У принципу ако боноба сретне шимпанзу, вероватно би разумеле једна другу", рекла је Кирсти Грем са Универзитета у Шкотској, преноси "Танјуг".

Грем и њена колегиница Кетрин Хобајтер, провеле су дуг временски период посматрајући ове две врсте у Африци. Успеле су да заједно са колегама идентификују десетине гестова које ове животиње користе за инструкције или захтеве.

Овај тим истраживача желео је да зна да ли и људи деле исту способност препознавања гестова или су је временом изгубили. Регрутовали су преко 5.500 људи који су у онлајн испитивању имали задатак да одгледају по 20 снимака гестова мајмуна и дешифрују њихова значења. У понуди су имали по 4 одговора.

На чак 50 посто гестова шимпанзи и боноба испитаници су одговорили тачно. Од свих гестова најбоље се тумачио гест "маут строук" - који значи "дај ми ту храну" и правилно је протумачен у чак 80 посто случајева.

image
VV inauguration
banner